Pijlers (object O) in Den Helder

Willemsoord
1780AA Den Helder

Beschrijving van Pijlers (object O)

Inleiding TOEGANGSPARTIJ, bestaande uit twee pijlers, daterend uit omstreeks 1863. De twee toegangspijlers staan op de westoever van het Afsluitingskanaal, aan weerszijden van de westelijke hoofdingang van het complex Rijkswerf Willemsoord. Vermoedelijk werden de pijlers gelijktijdig met de dubbele basculebrug in 1863 gebouwd. Omschrijving Toegangspartij, bestaande uit twee, op vierkant grondplan opgetrokken, bakstenen pijlers. De pijlers staan op een met cement aangestreken voet. Met het metselwerk wordt een stapeling van grote blokken geïmiteerd. Aan de brugzijde van de pijlers zijn hardstenen blokken aangebracht, waaraan in oorsprong een ijzeren toegangshek was bevestigd. De bakstenen schacht van de pijlers wordt afgedekt door een geprofileerde natuurstenen dekplaat. De pijlers worden bekroond door een natuurstenen leeuw op een eigen voetstuk. De voorpoten van de leeuw rusten op een natuurstenen bol. Waardering De gaaf bewaard gebleven toegangspartij, bestaande uit twee pijlers, is van algemeen belang als historisch onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)