Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek in Den Helder

Gebouw

Willemsoord 28
1781AS Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1839


Beschrijving van Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek

Inleiding Vermoedelijk uit omstreeks 1839 daterend PAND, plaatselijk bekend als gebouw 28, onder andere gebruikt als apotheek. Omstreeks 1878 kreeg het pand een opslagfunctie voor verbandmiddelen en brandspuit. Het pand is gesitueerd aan de westzijde van het complex Rijkswerf Willemsoord, tussen gebouw 1 (object D) en gebouw 29 (object F). N.B. De aanbouw aan de zuidzijde en de schoorsteen vallen niet onder de bescherming. In de 20ste eeuw kwam het gebouwtje in gebruik bij het stafbureau systemen. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd pand, bestaande uit één bouwlaag onder schilddak. De noklijn staat haaks op de Weststraat. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een iets uitgemetselde plint. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. De kopse oostgevel heeft hoeklisenen en is twee vensterassen breed. De linkeras bevat een rondboogvormige deur, de rechter een houten ronboogvenster. De lekdorpel en de sluitstenen met diamantkop zijn van hardsteen. Tussen venster en deur is een klein rond stalen venster aangebracht. De noordgevel heeft drie vensterassen die alle een houten T-venster bevatten met houten lekdorpel. De linker as bevatte in oorsprong vermoedelijk een deur. De kopse westgevel heeft hoeklisenen en is twee vensterassen breed. De oorspronkelijke indeling is gewijzigd. De zuidgevel is gewijzigd door een aanbouw over de hele lengte van de gevel. Waardering Het pand is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Door de ligging aan de westrand van het Rijkswerfterrein heeft het gebouw, samen met de woning voor de officier van politie en de gebouwen met de nrs. 1, 29, 47, 52 en 60, beeldbepalende waarde voor het aanzien van de werf vanaf de westzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508477
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek in Den Helder

Gebouw 29 (object F): werkplaats/magazijn

Willemsoord 29
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/MAGAZIJN gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diende..

Gebouw I (object D): magazijn/loods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding MAGAZIJN/LOODS oorspronkelijk ten behoeve van de berging van houtwaren en planken, plaatselijk bekend als gebouw 1, gebouwd in de..

Woonhuis Officieren (object E)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding In 1862 gebouwd WOONHUIS voor de officier van politie, aangebouwd aan gebouw 1, oorspronkelijk met een voetbruggetje naar de Hoof..

Pijlers (object O)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding TOEGANGSPARTIJ, bestaande uit twee pijlers, daterend uit omstreeks 1863. De twee toegangspijlers staan op de westoever van het Af..

Gebouw I (object K): rij kanonneerbootkappen, later sloepenloods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding RIJ KANONNEERBOOTKAPPEN, later SLOEPENLOODS, gebouwd omstreeks 1833, gesitueerd aan de noordelijke rand van het complex Rijkswerf..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek in Den Helder

Foto's (1)