Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis Officieren (object E) in Den Helder

Woonhuis

Willemsoord
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Woonhuis Officieren (object E)

Inleiding In 1862 gebouwd WOONHUIS voor de officier van politie, aangebouwd aan gebouw 1, oorspronkelijk met een voetbruggetje naar de Hoofdgracht. Het woonhuis is gesitueerd in de meest noordwestelijk gelegen hoek van het complex Rijkswerf Willemsoord. N.B In de 20ste eeuw kwam het gebouw in gebruik bij de bouwkundige dienst. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak, gedekt met Oegstgeester pannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Weststraat. De houten kapconstructie, een hangende kap met enkelvoudig hangwerk, en het dakbeschot van verticale planken zijn nog aanwezig. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. In de lange dakschilden (west- en oostzijde) is in het midden, juist boven de gootlijst, een dakkapel aangebracht. De houten dakkapel aan de oostzijde onder ingestoken zadeldak heeft een dubbel houten draaivenster met zesruits bovenlicht en wordt bekroond door een fronton. De dakkapel in de westzijde is eenvoudiger. De noordelijke kopgevel was de oorspronkelijke voorgevel van het woonhuis en heeft een breedte van vijf vensterassen en is symmetrisch van opzet. De middelste as bevat de voordeur, bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht met ijzeren levensboom daarin. De voordeur is bereikbaar via een hardstenen stoeptrede. De deuromlijsting wordt gevormd door een houten architraaf met sterk geprofileerde kroonlijst. De overige vier vensterassen bevatten een ijzeren achtruits venster in houten sponningen en kozijnen. De vensters hebben houten lekdorpels. De oostgevel heeft vier vensterassen, waarvan er drie een achtruits venster bevatten en één (de meest noordelijk gelegen as) een eenvoudige dubbele glazen paneeldeur met bovenlicht. De westgevel bevat twee oorspronkelijke vensterassen, waarvan er één een paneeldeur met bovenlicht bevat en de ander een achtruits venster. De zuidgevel is het woonhuis is vastgebouwd aan de noordgevel van gebouw 1 (zie objectbeschrijving object D, objectcode NH-HELDR-268). Het interieur is nog gedeeltelijk intact. Zo zijn ondermeer nog aanwezig: de regenkelder, op de begane grond een kamer met het oorspronkelijke stucplafond en een roodmarmeren schouw en op zolder een zogeheten 'meidenkamer' met bedstede. Waardering Het woonhuis van de officier van politie is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het beschreven complex Rijkswerf Willemsoord (zie complexwaardering). Daarnaast is het pand van belang uit architectuurhistorisch en constructief oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd woonhuis met een hangende kapconstructie. Door de ligging aan de westrand van het Rijkswerfterrein heeft het pand, samen met de gebouwen met de nrs. 1, 28, 29, 47, 52 en 60, beeldbepalende waarde voor het aanzien van de werf vanaf de westzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508474
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis Officieren (object E) in Den Helder

Gebouw I (object D): magazijn/loods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding MAGAZIJN/LOODS oorspronkelijk ten behoeve van de berging van houtwaren en planken, plaatselijk bekend als gebouw 1, gebouwd in de..

Gebouw I (object K): rij kanonneerbootkappen, later sloepenloods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding RIJ KANONNEERBOOTKAPPEN, later SLOEPENLOODS, gebouwd omstreeks 1833, gesitueerd aan de noordelijke rand van het complex Rijkswerf..

Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek

Willemsoord 28
Den Helder
Inleiding Vermoedelijk uit omstreeks 1839 daterend PAND, plaatselijk bekend als gebouw 28, onder andere gebruikt als apotheek. Omstreeks 18..

Gebouw 29 (object F): werkplaats/magazijn

Willemsoord 29
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/MAGAZIJN gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diende..

Postbrug/Helders Kanaal

Koningsplein, Kerkgracht, Loodsgracht, Kanaalweg
Den Helder
Inleiding VERKEERSBRUG, genaamd de "Postbrug", daterend uit 1933 en ontworpen door de dienst Gemeentewerken van Den Helder, vermoedelijk do..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis Officieren (object E) in Den Helder

Foto's (1)