Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw I (object D): magazijn/loods in Den Helder

Gebouw

Willemsoord
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1813-1823 (eerste fase) en 1823 (voltooid)


Beschrijving van Gebouw I (object D): magazijn/loods

Inleiding MAGAZIJN/LOODS oorspronkelijk ten behoeve van de berging van houtwaren en planken, plaatselijk bekend als gebouw 1, gebouwd in de eerste bouwfase (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw is gesitueerd in de noord-westhoek van het complex Rijkswerf Willemsoord en vormt samen met de drie gebouwen met de nrs. 29, 52 en 60 (de objecten F,G en H), die dezelfde afmetingen en vorm hebben, de vier kerndelen van de westelijke gevelwand van de Rijkswerf. N.B. In de 20ste eeuw kwam de loods in gebruik ten behoeve van de bouwkundige dienst, reprografie en centraal gereedschapmagazijn. Tijdens een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog is het dak door bominslag volledig vernield. Na de oorlog werd het hele dak vernieuwd, waarbij de oorspronkelijke dakkapellen werden vervangen door daklichten. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde loods, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak. De noklijn loopt evenwijdig aan de Weststraat. De kapconstructie bestond in oorsprong uit een eenvoudige gordingenkap met geschoorde spanten en twee hanebalken boven elkaar. De loods is circa 125 meter lang en 15 meter breed. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen, boven een hardstenen plint. De gevels worden afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst. De langsgevels (oost en west) worden geleed door vele vensterassen, waarvan de meeste een houten rondboogvenster bevatten. Deze vensters bestaan uit een rechthoekig twaalfruits venster met verbrede middenstijl en een rondboogvormig bovenlicht met radiale roedenverdeling. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en worden bekroond door een strek met hardstenen sluitsteen met diamantkop. De oorspronkelijke hoofdingangen van het gebouw zijn herkenbaar aan de rondbogen van hardstenen blokken. De overige oorspronkelijke ingangen zijn herkenbaar aan de dikke draagbalk onder het rondboogvormig bovenlicht. Sommige vensters zijn in de loop der tijd dichtgemetseld of vervangen door een extra ingang. De zuidelijke kopgevel is twee vensterassen breed en bevat op beide assen een houten rondboogvenster. Boven de gootlijst is één dakkapel aangebracht onder een ingestoken schilddak. De dakkapel heeft twee paneeldeuren en een hijsbalk. Aan de noordgevel is het in 1862 gebouwde woonhuis voor de officier van politie vastgebouwd (zie objectbeschrijving object E, objectcode NH-HELDR-269). Waardering Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel basisonderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het pand van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd magazijn/werkplaats. Door de ligging aan de westrand van het Rijkswerfterrein heeft het pand, samen met de woning voor de officier van politie en de gebouwen met de nrs. 28, 29, 47, 52 en 60, beeldbepalende waarde voor het aanzien van de werf vanaf de westzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508473
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw I (object D): magazijn/loods in Den Helder

Woonhuis Officieren (object E)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding In 1862 gebouwd WOONHUIS voor de officier van politie, aangebouwd aan gebouw 1, oorspronkelijk met een voetbruggetje naar de Hoof..

Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek

Willemsoord 28
Den Helder
Inleiding Vermoedelijk uit omstreeks 1839 daterend PAND, plaatselijk bekend als gebouw 28, onder andere gebruikt als apotheek. Omstreeks 18..

Gebouw I (object K): rij kanonneerbootkappen, later sloepenloods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding RIJ KANONNEERBOOTKAPPEN, later SLOEPENLOODS, gebouwd omstreeks 1833, gesitueerd aan de noordelijke rand van het complex Rijkswerf..

Gebouw 29 (object F): werkplaats/magazijn

Willemsoord 29
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/MAGAZIJN gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diende..

Postbrug/Helders Kanaal

Koningsplein, Kerkgracht, Loodsgracht, Kanaalweg
Den Helder
Inleiding VERKEERSBRUG, genaamd de "Postbrug", daterend uit 1933 en ontworpen door de dienst Gemeentewerken van Den Helder, vermoedelijk do..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)