Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Marinemuseum (object T): gebouw voor opslag van lichtontvlambare stoffen, ook wel "'t Torentje" genoemd in Den Helder

Hoofdgracht 3
1781AA Den Helder

Bouwjaar: ca. 1823 1823 ca. 1823

Beschrijving van Marinemuseum (object T): gebouw voor opslag van lichtontvlambare stoffen, ook wel "'t Torentje" genoemd

Inleiding Het GEBOUW VOOR OPSLAG VAN LICHT ONTVLAMBARE STOFFEN werd gebouwd omstreeks 1823 en werd, vanwege de klokketoren, ook wel "'t Torentje" genoemd. Het pand staat op het noordelijk deel van het complex Rijkswerf Willemsoord en staat precies op de scheidslijn tussen het noordwestelijke en het noordoostelijke compartiment van het complex. In het pand is tegenwoordig (1995) het Marinemuseum gevestigd. Omschrijving Gebouw op rechthoekige grondslag, gedekt door een omlopend schilddak met koepeltorentje boven de ingangszijde. Omlopende cordonbanden, een als impostlijst van de rondboogdeuren van de ingangspartij en een als afscheiding tussen de begane grond en de verdieping. Waardering Het gebouw voor opslag van licht ontvlambare stoffen, het huidige Marinemuseum, is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het gebouw van belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een gebouw voor opslag uit de eerste helft van de 19de eeuw in een sobere neo-classicistische bouwtrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)