Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gebouw I (object K): rij kanonneerbootkappen, later sloepenloods in Den Helder

Gebouw

Willemsoord
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1833 1833 ca. 1833


Beschrijving van Gebouw I (object K): rij kanonneerbootkappen, later sloepenloods

Inleiding RIJ KANONNEERBOOTKAPPEN, later SLOEPENLOODS, gebouwd omstreeks 1833, gesitueerd aan de noordelijke rand van het complex Rijkswerf Willemsoord, tussen het huidige Marinemuseum en de nieuwe sloepenloods. Het gebouw is plaatselijk bekend als gebouw 3. De zeven overgebleven houten kappen maken deel uit van de in oorsprong achttien kappen die bestemd waren als overkapping voor zesendertig gaffelkanonneerboten. De boten werden aan een lier over een helling de loods ingetrokken. De hellingen liepen van het afsluitingskanaal door tot in de loodsen. De hellingen worden nu (1995) tussen loods en afsluitingskanaal met schotjes afgesloten, zodat het water niet meer tot in de loodsen staat. De gevels van de loodsen waren in oorsprong donkergroen geverfd met detailleringen in wit. N.B. Na de Tweede Wereldoorlog werden de elf westelijke kanonneerkappen gesloopt en omstreeks 1948 verscheen op die plaats de nieuwe sloepenloods. Omschrijving Reeks van zeven aan elkaar gebouwde houten loodsen met zeven zadeldaken die in oorsprong waren gedekt met pannen. De reeks loodsen is opgetrokken op een rechthoekig grondplan. De noklijn van de daken staat loodrecht op de Hoofdgracht. De topgevels hebben houten windveren. De oorspronkelijke constructie is nog volledig intact en bestaat uit geschoorde standvinken die per loods een gordingenkap dragen. Op de gordingen rust verticaal beschot. De noordgevel van de loods is bekleed met gerabatte delen. Acht lisenen verdelen de gevel in de zeven traveeën van de zeven kappen. Elke kap heeft twee dubbele opgeklampte scheepsdeuren, elke kap bood immers onderdak aan twee boten. Boven elke dubbele opgeklampte scheepsdeur bevindt zich een draagbalk met een korfboogvormige ontlastingsboog. De korfbogen zijn ingevuld met horizontale delen, waarover latten als wielspaken zijn aangebracht. In oorsprong waren deze 'spaak-latten' wit geverfd en de ondergrond donkergroen. De zuidgevel was in oorsprong qua indeling en detaillering ongeveer gelijk aan de noordgevel, maar had per kap slechts één dubbele opgeklampte deur. Een houten (niet beschermde) aanbouw aan de zuidwestzijde onttrekt een deel van de gevel aan het zicht. De houten zijgevels (oost en west) zijn in 1948, toen de nieuwe sloepenloods werd gebouwd, vervangen door met steunberen verstevigde bakstenen muren. Waardering Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het pand van belang uit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en constructief oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwde kanonneerbootkappen. Door de ligging aan de noordrand van het Rijkswerfterrein heeft het pand beeldbepalende waarde voor het aanzien van de werf vanaf de noordzijde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gebouw I (object K): rij kanonneerbootkappen, later sloepenloods in Den Helder

Woonhuis Officieren (object E)

Willemsoord
Den Helder
Inleiding In 1862 gebouwd WOONHUIS voor de officier van politie, aangebouwd aan gebouw 1, oorspronkelijk met een voetbruggetje naar de Hoof..

Gebouw I (object D): magazijn/loods

Willemsoord
Den Helder
Inleiding MAGAZIJN/LOODS oorspronkelijk ten behoeve van de berging van houtwaren en planken, plaatselijk bekend als gebouw 1, gebouwd in de..

Gebouw 28 (object I), onder andere gebruikt als apotheek

Willemsoord 28
Den Helder
Inleiding Vermoedelijk uit omstreeks 1839 daterend PAND, plaatselijk bekend als gebouw 28, onder andere gebruikt als apotheek. Omstreeks 18..

Gebouw 29 (object F): werkplaats/magazijn

Willemsoord 29
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/MAGAZIJN gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diende..

School, ook wel bekend vanwege zijn vorm onder de naam: "'t Klooster" (object R)

Het Nieuwe Diep
Den Helder
Inleiding SCHOOL, gebouwd omstreeks 1946 in de stijl van de Delftse School. Het gebouw staat op het noordoostelijke compartiment van het co..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)