Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe Dok (object B) in Den Helder

Weg En Waterwerk

Willemsoord
1780AA Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1857-1866


Beschrijving van Nieuwe Dok (object B)

Inleiding Stenen DROOGDOK, genaamd dok II of nieuwe droogdok, uit de periode 1857-1866. Het dok is gesitueerd op het zuidwestelijke compartiment van het complex Rijkswerf Willemsoord op een diagonale as (van noordoost naar zuidwest). Het dok kon worden afgesloten door een drijvende deur (bateau-porte) die inmiddels is vervangen. Tot het dok behoort ook een richtlat. N.B. Het dok werd aangelegd in verband met de groei van de marine en van het bijbehorend scheepsonderhoud. In juni 1856 begon een dokcommissie met de voorbereidende werkzaamheden en het ontwerpen van de constructie van een nieuw droogdok. Na studiereizen naar Frankrijk en Engeland werd besloten dat de lengte minimaal 110 meter zou moeten zijn. Op 23 maart 1857 begon het werk in de zuidwesthoek van de werf. Op 28 mei 1866 werd het dok in gebruik gesteld. De oorspronkelijke sluisdeuren zijn in de 20ste eeuw vervangen. Omschrijving Droogdok met langgerekt grondplan, gesitueerd langs een diagonale as (van noordoost naar zuidwest). De ingang van het dok ligt in de zuidwesthoek van het natte dok. De korte achterzijde van het dok (zuidwesten) is afgerond. De lengte van het dok is circa 114 meter, de breedte op maaiveldniveau is circa 23 meter, de diepte boven de blokken was in oorsprong ongeveer 5.5 meter (en is 8 meter onder gewoon hoog water). De dokvloer is aangebracht op een paalfundering waarop een houten roosterwerk werd gelegd. De breedte van het dok neemt van maaiveld- tot dokvloerniveau trapsgewijs af. De kademuren en de stootranden van de banketten zijn van hardsteen vervaardigd, de overige delen van de dokmuren zijn van baksteen. Tot het dok behoort ook een houten richtlat, geplaatst op de wal in het verlengde van de lange midden-as van het dok. Waardering Het dok is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het object van algemeen belang uit cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en constructief oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd droogdok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508463
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwe Dok (object B) in Den Helder

Gebouw 66 (object M): mastenloods/mastenmakerij met scheepshelling

Willemsoord 66
Den Helder
Inleiding MASTENLOODS/MASTENMAKERIJ gebouwd omstreeks 1826, plaatselijk bekend als gebouw 66. Het pand is gesitueerd aan de zuidzijde van h..

Gebouw 60 (object H): werkplaats/loods

Willemsoord 60A
Den Helder
Inleiding De WERKPLAATS/LOODS, plaatselijk bekend als gebouw 60, bestaat uit een langgerekt rechthoekig bouwvolume uit de eerste bouwfase (..

Gebouw 63 (object L): ketelmakerij

Willemsoord 63
Den Helder
Inleiding KETELMAKERIJ gebouwd tussen 1918 en 1920, gesitueerd aan het zuidelijke deel van het Afsluitingskanaal. De ketelmakerij, plaatsel..

Gebouw 51 (object N): scheepmakerswerplaats met scheepshelling

Willemsoord 51
Den Helder
Inleiding De SCHEEPSMAKERSWERKPLAATS, plaatselijk bekend als gebouw 51, met SCHEEPSHELLING is gesitueerd op het zuidwestelijke compartiment..

Gebouw 52 (object G): werkplaats / smederij

Willemsoord 52
Den Helder
Inleiding WERKPLAATS/SMEDERIJ, gebouwd in de eerste bouwfase van de Rijkswerf Willemsoord (1813-1823) en voltooid in 1823. Het gebouw diend..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuwe Dok (object B) in Den Helder

Foto's (2)