Ziekenboeg/Atlantikwall: ziekenboeg in Den Helder

Nieuweweg 23
1784PH Den Helder

Beschrijving van Ziekenboeg/Atlantikwall: ziekenboeg

Inleiding Ten noordoosten van het stafgebouw gelegen voormalige ZIEKENBOEG, onderdeel uitmakend van het complex "voormalige Duitse ziekenboeg" te Den Helder. N.B. De oostelijke kopgevel is aangetast door het aanbrengen van een grote garagepoort. De garagepoort valt niet onder de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde ziekenboeg, bestaande uit één bouwlaag onder een schilddak, in oorsprong gedekt met Hollandse pannen. In het dak zijn verschillende daklichten aangebracht. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Nieuweweg. De constructie bestaat uit wanden, muren en een plafond van gewapend beton. De buitenmuren zijn bekleed met baksteen. Het dak heeft een houten kapconstructie. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een betonnen kruisvenster met stalen luiken. De vensters hebben terugliggende houten ramen met roedenverdeling. De voorgevel (Z) heeft zeven vensterassen, waarvan er zes een kruisvenster bevatten. De rechteras (de meest oostelijk gelegen as) bevat een rechthoekige stalen deur met bovenlicht. De rechterzijgevel (O) bevat nog twee oorspronkelijke kruisvensters. Daarnaast bevat deze gevel een (niet beschermde) garagepoort. De achtergevel (N) bevat acht kruisvensters. De linkerzijgevel (W) heeft vier vensterassen, waarvan er drie een kruisvenster bevatten. De tweede as van rechts bevat een toegang, bestaande uit een terugliggende rechthoekige dubbele opgeklampte deur met getoogd bovenlicht en gecementeerde architraaf. Waardering De voormalige ziekenboeg is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex "voormalig Duits ziekenboegcomplex" te Den Helder. Daarnaast heeft het object ensemblewaarde met het voormalige stafgebouw en de voormalige opslagruimte met garage, die in dezelfde bouwtrant zijn opgetrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)