Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw in Den Helder

Militair Object

Nieuweweg 23
1784PH Den Helder
Noord Holland

Bouwjaar: 1942


Beschrijving van Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw

Inleiding Voormalig STAFGEBOUW van het ziekenboegcomplex, gebouwd in een Delftse School-achtige bouwtrant. N.B. De voorzetramen in de vensters van het stafgebouw dateren niet uit de oorspronkelijke bouwperiode, maar zijn van recenter datum. Het souterrain bevatte in oorsprong een toegangsdeur die recentelijk is vervangen door een venster. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd pand, bestaande uit een souterrain en een bèletage onder een verzonken zadeldak, in oorsprong gedekt met Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Nieuweweg. De constructie van het gebouw bestaat uit muren van gewapend beton, bekleed met baksteen. De dikte van de buitenmuren bedraagt circa 50 centimeter. De voorgevel (N) heeft hoeklisenen en is vijf vensterassen breed. De vier buitenste vensterassen op de bèletage bevatten een rechthoekig betonnen kruisvenster met stalen luiken. De terugliggende ramen met roedenverdeling zijn van hout. De middelste as bevat de voordeur, bestaande uit een terugliggende segmentboogvormige deur met gecementeerde architraaf. De voordeur is bereikbaar via twee langs de gevel geplaatste steektrappen die uitkomen op een bordes voor de voordeur. Traptreden en bordes zijn vervaardigd van gewapend beton, de leuning van baksteen. Onder het bordes was in oorsprong een toegangsdeur tot het souterrain. Beide kopgevels worden beëindigd door een tuitgevel met schouderstukken. De linkerzijgevel (O) heeft één centrale vensteras en bevat in het souterrain rechthoekig betonnen venster, waarvan de stalen luiken zijn verdwenen. Op de bèletage bevat de vensteras een betonnen kruisvenster als in de voorgevel. In de zolderverdieping is een klein betonnen vensterlicht aangebracht. De rechterzijgevel (W) heeft in het souterrain een vensteropening met stalen luiken, in de zolderverdieping is een klein vensterlicht aangebracht. De achtergevel (Z) heeft hoeklisenen en is drie vensterassen breed. Op de bèl-etage bevatten de drie assen een kruisvenster als in de voorgevel. In het souterrain bevindt zich in de middelste as een kleine rechthoekige deur met betonnen architraaf. De stalen luiken zijn verdwenen. Waardering Het voormalige stafgebouw is van algemeen belang als historisch functioneel-onderdeel van het complex "voormalig Duits ziekenboegcomplex" te Den Helder. Daarnaast heeft het object ensemblewaarde met de voormalige ziekenboeg en de voormalige opslagruimte met garage, die in dezelfde Delftse School-stijl zijn opgetrokken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508457
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw in Den Helder

Ziekenboeg/Atlantikwall: ziekenboeg

Nieuweweg 23
Den Helder
Inleiding Ten noordoosten van het stafgebouw gelegen voormalige ZIEKENBOEG, onderdeel uitmakend van het complex "voormalige Duitse ziekenbo..

Ziekenboeg/Atlantikwall: opslagruimte en garage

Nieuweweg 23
Den Helder
Inleiding Pand, waarschijnlijk in oorsprong in gebruik als OPSLAGRUIMTE en GARAGE, gelegen ten oosten van het voormalige stafgebouw en de v..

Fort Dirks Admiraal

Nieuweweg 3
Den Helder
FORT DIRKS ADMIRAAL. In 1811-1813 aangelegd gebastionneerd fort met 2 ravelijnen en een enveloppe, geheten naar een uitwateringssluisje. Het..

Fort Erfprins

Kazerne aan de fortweg
Den Helder
FORT ERFPRINS. Een in 1811-1813 acht de kustbatterij Kaaphoofd aangelegd, groot 5-hoekig gebastionneerd fort met 3 ravelijnen en enveloppe. ..

Fort Westoever

Westoever 1
Den Helder
FORT WESTOEVER. Na de aanleg van het Groot Noordhollands Kanaal werd in 1825 aan de westzijde daarvan, tegenover het Nieuwe Werk, een aarden..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ziekenboeg/Atlantikwall: stafgebouw in Den Helder

Foto's (1)