Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bollenschuur in Heemstede

Boerderij

Kadijk 34
2104AA Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1907-1908
Architect: P. Smit


Beschrijving van Bollenschuur

Inleiding In 1907-1908 in opdracht van Jos M.J. Braam gebouwde BOLLENSCHUUR, naar ontwerp van de Heemsteedse aannemer P. Smit. In het bouwarchief wordt de schuur als bloembollenloods aangeduid. De bollenschuur, die ter vervanging kwam van een ouder exemplaar, bevindt zich aan de noordzijde van de Kadijk, ten noorden van de Glippervaart. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde bollenschuur van twee bouwlagen onder flauw hellend zadeldak bekleed met zwarte kruispan. De bollenschuur ligt met de lange zijde parallel aan de Glippervaart. De gevels van de schuur zijn opgetrokken uit wit gepleisterde platen van drijfsteen welke zijn gevat in een groen geverfd houten frame (montagesysteem). Dit alles staat op een plint van baksteen. De noordelijke gevelwand bestaat uit een achttal vensterassen met elk twee vensters (of een enkele deur) boven elkaar. De vensters hebben een roedenverdeling. De oostelijke zijgevel kent drie vensterassen met elk twee vensters boven elkaar. De zuidelijke gevelwand is tien vensterassen breed, waarbij bij vijf vensterassen de vensters boven elkaar liggen; de overige vijf vensterassen kennen in elke vensteras één venster c.q. deur respectievelijk op de begane grond c.q. verdieping. De westelijke zijgevel kent wederom drie vensterassen met vensters boven elkaar. Waardering De bollenschuur is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse bollenschuur, gebouwd volgens een montagesysteem. Het object is tevens cultuurhistorisch van belang als tastbaar onderdeel uit de geschiedenis van de bollenteelt in de kuststreek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508448
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bollenschuur in Heemstede

Dennenheuvel

Herenweg 8
Heemstede
Dennenheuvel. Delen van 18e eeuws park aanwezig. Het huis is aan de bescherming onttrokken.

Gliphoeve: hoofdhuis

Glipperweg 9
Heemstede
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDHUIS. Het oudste deel is de voorste beuk, die uit circa 1625 dateert en die in circa 1825 van een verdiepin..

Gliphoeve: park- en tuinaanleg

Glipperweg 9
Heemstede
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG. De parkaanleg manifesteert zich in een drietal deelgebieden: het bleekveld ten ..

Eikenrode

Herenweg 4
Heemstede
Eikenrode. Delen van 18e eeuws park aanwezig.

Pand met topgevel, houten deuromlijsting

Glipperweg 70
Heemstede
Pand met topgevel, 18e eeuw, houten deuromlijsting.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bollenschuur in Heemstede

Foto's (1)