Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Seminarie Hageveld: stenen brug in Heemstede

Weg En Waterwerk

Cruquiusweg 15
2102LS Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1922-1925
Architect: J. Stuyt


Beschrijving van Seminarie Hageveld: stenen brug

Inleiding Stenen BRUG gelegen in de as van het hoofdgebouw van het voormalige seminarie en hoofdtoegang gevend tot het voorplein aan de westzijde. De brug is tegelijkertijd met de bouw van het seminarie tot stand gekomen en eveneens ontworpen door Jan Stuyt. De brug vormt een oeververbinding over een waterpartij die behoort tot de landschappelijke aanleg van de oude buitenplaats Het Klooster. Omschrijving Symmetrisch opgezette brug met een rondboog over het water. De brug heeft een naar het midden toe stijgend wegdek met uitzwenkende op- en afritten. Het muurwerk bestaat uit rode baksteen, afgedekt met hardsteen en gedecoreerd met bolvormige ornamenten in zandsteen. Het wegdek, dat in de glooiing boven de boog in rode klinkers is uitgevoerd, wordt geflankeerd door borstweringen die in het midden worden gemarkeerd door hogere achthoekige pijlers met mutsvormige zandstenen bekroningen waarop koperen lantaarns zijn geplaatst. Waardering De brug is van belang in relatie tot het hoofdgebouw van het voormalige seminarie waarmee het historisch-functioneel en in situering en architectuur onverbrekelijk is verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508447
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Seminarie Hageveld: stenen brug in Heemstede

Seminarie Hageveld

Cruquiusweg 15
Heemstede
Inleiding Het omvangrijke HOOFDGEBOUW werd ontworpen in een formele stijl die getuigt van een heroriƫntatie op de Hollands-Classicistische..

Pinksterkerk

Camplaan 18
Heemstede
Inleiding De in gewapend beton en baksteen opgetrokken PINKSTERKERK dateert uit 1956-1957 en is een ontwerp van architectenbureau Chr. Nie..

Restaurant "het Wapen van Heemstede"

Wilhelminaplein 4
Heemstede
Restaurant "het Wapen van Heemstede". Langgerekte gepleisterde lijstgevel met terzijde stal. 18e eeuw.

Nederlands hervormde kerk

Achterweg 17A
Heemstede
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukig dorpskerkje in 1623/5 in gotische trant gebouwd, in 1652. Dwarsarm toegevoegd, daktorentje 1759. Graftombe Adriaan ..

Villa gebouwd als pastorie

Achterweg 11
Heemstede
Inleiding VILLA, in 1868 gebouwd als pastorie van de Nederlands Hervormde Gemeente, ter vervanging van de oude pastorie die in dat jaar werd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Seminarie Hageveld: stenen brug in Heemstede

Foto's (1)