Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand houten woonhuis in Schellinkhout

Woonhuis

Dorpsweg 106
1697KE Schellinkhout (gemeente Drechterland)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850


Beschrijving van Vrijstaand houten woonhuis

Inleiding Rond 1850 gebouwd vrijstaand houten WOONHUIS. Het pand ligt, schuin op de weg geplaatst, aan de westzijde van de Dorpsweg, op de hoek met de Westermeeweg. Omschrijving Op rechthoekige plattegrond gebouwd houten woonhuis van één bouwlaag onder langgerekt zadeldak. Aan de achterzijde (W) bezit de woning over vrijwel de gehele breedte een bakstenen aankapping. Zowel het zadeldak als de aankapping zijn gedekt met grijze Hollandse pannen. Het woonhuis is opgetrokken uit grijs geverfde rabatdelen, welke zijn geplaatst op een gecementeerde bakstenen plint. De voorgevel (O) is a-symmetrisch van opzet met rechts van het midden de voordeur. Deze houten voordeur met bovenlicht is rijk gedecoreerd met onder meer ijzeren leeuwornamenten. Links van de voordeur bevinden zich drie houten schuifvensters, rechts van de deur zijn twee houten schuifvensters geplaatst. Alle schuifvensters bevatten in oorsprong houten draaibare vensterblinden. Bovenlangs de voorgevel loopt een houten geprofileerde gootlijst. Recht boven de voordeur bevindt zich een houten dakkapel, rijk versierd met onder meer gesneden houten wangen en een gesneden houten sierlijst. De door een overstekend met zink bekleed zadeldak afgedekte dakkapel bezit een vierruits houten schuifvenster. De zuidelijke zijgevel heeft een houten topgevel van verticale delen. Tussen de topgevel en de begane grond loopt, in het verlengde van de gootlijst langs de voorgevel, een geprofileerde houten cordonlijst. Langs de topgevel bevinden zich houten windveren en een houten makelaar in de top. Op de begane grond van de zuidelijke zijgevel bevinden zich twee houten schuifvensters met dubbele houten draaibare vensterblinden. Links van deze vensters bevindt zich, ter hoogte van de aankapping, een enkel houten draaivenster. In de geveltop is een vierruits houten schuifvenster geplaatst. De achtergevel (W) bestaat voor het grootste deel uit de bakstenen wand van de aankapping. In deze bakstenen achterwand bevinden zich onder meer een tweetal horizontaal in tweeën gedeelde houten deuren en een tweetal gedeelde houten vensters. In de noordwesthoek van de achtergevel, waar de aankapping niet doorloopt, is de achtergevel afgedicht met platen (niet-oorspronkelijk). De noordelijke zijgevel is op de begane grond ook dichtgezet met niet-oorspronkelijke platen. De topgevel in deze gevelzijde is bekleed met verticale houten delen en bezit, evenals de zuidgevel, houten windveren en een houten makelaar in top. In deze topgevel bevindt zich een houten venster met ter weerszijden houten luiken. In het interieur van het woonhuis bevinden zich onder meer nog oorspronkelijke houten gevelwanden. MotiveringHet woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een houten woonhuis op het platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508441
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand houten woonhuis in Schellinkhout

Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type

Dorpsweg 98
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Inleiding Vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw daterende STOLPBOERDERIJ, van het afgeleide Westfriese type. De boerderij ligt..

Martinuskerk

Dorpsweg 116
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Herv. Kerk. Dorpskerk, die tesamen met het raadhuis op een aantrekkelijke wijze is gelegen aan de voet van de IJsselmeerdijk. Eenbeukige kru..

Toren der Martinuskerk

Dorpsweg 116
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Toren der Herv. Kerk. De toren bestaat uit drie geledingen, gescheiden door waterlijsten, en een ingesnoerde spits. De korfbogige ingang aan..

Raadhuis

Dorpsweg 118
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
Raadhuis. Rechthoekig gebouwtje, bestaande uit een begane grond, die eertijds als waag heeft dienst gedaan, een langs een trap met bordes be..

Voormalige dorpsherberg. Pand met verdieping op vierkante plattegrond. Tentdak, gedekt met pannen

De Laan 4
Schellinkhout (Gemeente Drechterland)
V.m. dorpsherberg uit omstreeks 1770. Pand met verdieping op vierkante plattegrond. Tentdak, gedekt met pannen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand houten woonhuis in Schellinkhout

Foto's (1)