Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan zuidkant toegangspoort tot binnenterrein, onderdeel van complex bejaarde .. in Amsterdam

Woonhuis

Monnikendammerplantsoen 38
1023EN Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1931-1933
Architect: J.H. Mulder


Beschrijving van Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan zuidkant toegangspoort tot binnenterrein, onderdeel van complex bejaarde ..

Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bestaande uit negen woningen. De voorzijde van de woningen ligt aan het Monnikendammerplantsoen. Aan de achterzijde beschikken de woningen over een tuin. Het bouwblok is evenals de afzonderlijke woningen op een rechthoekig grondplan ontworpen. Het bouwblok wordt gedekt door een zadeldak gedekt met rode rechtsdekkende Hollandse pannen. Op het bouwblok staat gelijkelijk verdeeld een vijftal gemetselde schoorstenen met opgezette rookkappen. In het bouwblok laten zich twee bouwlagen onderscheiden: begane grond en kapverdieping. Het dakschild aan het Monnikendammerplantsoen onderbroken door liggende dakramen. Het dakschild aan de westzijde toont eenvoudige dakkapellen met venster met dubbel draairaam en eenvoudige houten lijst. Verder op de beide benedenhoeken een eenvoudige schoorsteen. De voorgevel toont op het niveau van de begane grond de gekoppelde toegangspartijen. De toegang tot telkens twee woningen is gevat in één partij. Er zijn vier van die partijen. De gevel maakt hier een kleine voorsprong en in dit vooruitgezette deel bevinden zich de twee houten toegangsdeuren naast elkaar. Deuren hebben een smal venster. Trede met kleine plint. Aan de zijkanten van de voorsprong een smal venster. Iedere toegangspartij wordt gedekt door een klein ingestoken schilddak met rode pannen en vorsten op de kepers en nok. Per woning toont de voorgevel een meervoudig geleed venster met zij- en bovenlichten. Gevel wordt beeindigd met eenvoudige houten gootlijst. Deze gootlijst loopt tevens iets om de hoek van de zijgevels. In het noorden een eenvoudige zijgevel met metselwerk op de begane grond en bovengelegen het groengeschilderd houten beschot. Aan de zuidzijde een eenvoudige zijgevel met eenvoudig venster, gemetselde gevel met houten beschot. Aan de linkerzijde het brede poortgebouw. Dit poortgebouw verbindt het bouwblok met het naastgelegen bouwblok Monnikendammerplantsoen 29-36. Het poortgebouw kenmerkt zich door links en rechts een klein bouwvolume onder zadeldak met rode pannen. Aan de voorzijde een driedelig venster. Verder onderbroken gootlijst, groengeschilderd houten beschot, en halfrond boerenvenster aan de zijkant. Tussen deze twee volumina een lang en lager bouwdeel onder dwarsgeplaatst zadeldak met rode pannen. Gevel iets teruggezet, gemetselde bank met natuurstenen plaat. Thans gedichte halfronde vensters aan weerszijden van halfronde toegangspoort tot binnenterrein. De achtergevel is iets teruggezet en toont eenvoudige vensters met dubbele ramen. Telkens twee toegangsdeuren in kleine 'uitbouw'. Mastgoot met regenpijpen. Waardering Bouwblok van belang als onderdeel van het complex Monnikendammerplantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508386
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Zie ook de artikelen Nieuwendam en Waterlandpleinbuurt.
Tuindorp Nieuwendam
Wijk van Amsterdam
Map - NL - Amsterdam - Stadsdeel Amsterdam-Noord - Buurt 62 Tuindorp Nieuwendam.svg
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Noord
Coördinaten 52°23'28,3"NB, 4°56'38,8"OL
Oppervlakte 47 ha.  
Inwoners 3418
Overig
Postcode(s) 1023
Krotten in de Amsterdamse Jodenbuurt anno 1925.
Woonhuizen Tuindorp Nieuwendam, Ilpendammerstraat, Amsterdam. Architect: Jan Boterenbrood.

De Amsterdamse wijk Tuindorp Nieuwendam (3418 inwoners in 2012) ontleent zijn naam aan het gelijknamige tuindorp. De wijk is gelegen in stadsdeel Amsterdam-Noord (in de Nederlandse provincie Noord-Holland) tussen het water van de Kleine Die en de Schellingwouderbreek, en tussen de Watergangseweg en de Nieuwendammerdijk.

Woningnood

De aanleg en bouw van tuindorpen gebeurde onder regie van de gemeente Amsterdam, na de annexatie van de buurgemeenten Sloten, Buiksloot, Nieuwendam, Ransdorp, Watergraafsmeer en delen van Nieuwer-Amstel op 1 januari 1921. In deze periode heerste grote woningnood, terwijl tegelijkertijd op grote schaal woningen in de Amsterdamse binnenstad onbewoonbaar moesten worden verklaard, zoals op Uilenburg, Rapenburg en in de Jordaan. Hiervoor werden plannen ontwikkeld voor vervangende volkswoningbouw, waarvoor in de bestaande stad geen ruimte was.

Tuindorp

Poortwoning, ontworpen door Berend Boeyinga.

De tuindorpen in de Watergraafsmeer, Nieuwendam, Buiksloot, de Buiksloterham en bij Oostzaan zijn te danken aan de vooruitstrevende wethouders Floor Wibaut en Monne de Miranda, en de dadendrang van de directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam, Arie Keppler. Zij hadden vergaande idealen voor een menswaardiger bestaan voor de arbeiders en hun gezinnen, en werden geïnspireerd door de ideeën over tuinsteden van Ebenezer Howard voor een betere, leefbare omgeving voor arbeiders. Tuindorp Nieuwendam werd wel beschouwd als één van de mooiste tuindorpen en daarmee de kroon op hun werk tot dan toe.

Nieuwendam

Tuindorp Nieuwendam is aangelegd in 1924-1934 door de gemeente Amsterdam, even ten noorden van het oude dorp Nieuwendam en ten oosten van de Nieuwendammerstraat, waar de Bouwvereeniging Nieuwendams Belang in 1915 was begonnen aan de bouw van arbeiderswoningen. Een hele woonwijk met dergelijke arbeiderswoningen en villa's had al jaren gereed moeten zijn, zoals het was bedacht in een uitbreidingsplan van de gemeente Nieuwendam uit 1909. Hiervan was de bouw gestokt door de watersnoodramp van 1916 en de gestegen bouwkosten door de Eerste Wereldoorlog. Daardoor was een groot deel van het gebied dat in het uitbreidingsplan van 1909 was aangewezen als nieuwe woonwijk, nog onbebouwd gebleven.

De behoefte aan degelijke en betaalbare woningen voor arbeidersgezinnen was echter groot. Er waren in Amsterdam-Noord nieuwbouwlocaties nodig om een tegenwicht te bieden aan de verpauperde volksbuurten in de binnenstad. Bovendien wilde men de groeiende groep arbeiders van de nieuwe industrieën en scheepsbouw aan de noordoevers van het IJ dicht bij hun werk huisvesten, om te voorkomen dat een dure oeververbinding tussen de binnenstad en Amsterdam-Noord nodig zou worden. De plannen die er lagen in Nieuwendam, strookten echter niet met de vooruitstrevende ideeën die men aan de andere kant van het IJ had over volkshuisvesting. Oud-burgemeester mr. dr. J. Versteeg van Nieuwendam werd secretaris van de Gemeentelijke Woningdienst, en kwam in zijn nieuwe werkkring tot het inzicht dat het oorspronkelijke plan vele tekortkomingen had.

Berend Boeyinga

Het nieuwe stedenbouwkundig plan werd gemaakt door de architect Berend Boeyinga, destijds nog in dienst bij de Gemeentelijke Woningdienst. De wijk heeft een besloten landelijk karakter met pleintjes en straten met een korte zichtlijn. De bouwhoogte was maximaal twee lagen met een kap. Tussen de woningen zijn gemeenschappelijke grasvelden aangelegd. Tussen 1930 en 1934 werd het tuindorp aan de oostzijde van de Volendammerweg en de Monnickendammerweg al uitgebreid met meer dan honderd woningen.

Hoogtepunt

De woningbouw was voor die tijd zeer modern. Zo waren de woningen voorzien van een badkamer. De bouwstijl van Tuindorp Nieuwendam is een hoogtepunt in de landelijke variant van de Amsterdamse School. Bijzonder is de combinatie van zadeldaken met pannen en houten gevelbekleding. Berend Boeyinga zelf heeft de kenmerkende winkels met luifels en poortwoningen ontworpen aan het centraal gelegen Purmerplein. Deze zijn nu rijksmonument, net als de zogenoemde keukenwoningen in de achter de poortwoningen liggende straten en de zogenoemde bankwoningen rondom het Monnickendammerplantsoen. Andere architecten die bijdroegen aan Tuindorp Nieuwendam, waren Jan Boterenbrood, J.H. Mulder, Jordanus Roodenburgh en Jouke Zietsma (1893-1962).

Schoolgebouw

Ook het schoolgebouw aan het Wognummerplantsoen is rijksmonument. De bouwstijl van dit gebouw uit 1925 is kubistisch en wijkt daarmee af van de overige bebouwing. Het voormalige schoolgebouw aan de Schermerstraat (ontworpen door P.L. Marnette in 1924-1925) is versierd met de beelden 'Fluitende Faun' en 'Joris op het paard met slangenkop' van Hildo Krop.

Verkeer

Uitbreiding Nieuwendam na 1950 rond de Purmerweg.

In de oorspronkelijke opzet lag Tuindorp Nieuwendam sterk geïsoleerd ten opzichte van de rest van Amsterdam. Al het verkeer moest via de smalle Nieuwendammerdijk. Door het isolement is een uitzonderlijk actief verenigingsleven ontstaan. Pas na de Tweede Wereldoorlog is aan de westzijde de Purmerweg aangelegd, samen met nieuwbouw van woningen. Rond het Enkhuizerplein kwamen duplexwoningen. Deze Airey-woningen uit 1949 waren ontworpen door Johannes F. Berghoef.

Gemeentewoningen privaat bezit

De Gemeentelijke Woningdienst, die alle woningen in Tuindorp Nieuwendam verhuurde en beheerde, werd in 1965 omgedoopt tot Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting, terwijl de bouw en het beheer van de gemeentewoningen in handen kwam van het dienstonderdeel Gemeentelijk Woningbedrijf Amsterdam. Het Gemeentelijk Woningbedrijf werd in 1994 geprivatiseerd in de Stichting Het Woningbedrijf Amsterdam.

Het Woningbedrijf Amsterdam fuseerde in het eerste decennium van de 21e eeuw met woningcorporaties in Almere, Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer tot de huidige Stichting Ymere, die de meeste woningen tegenwoordig verhuurt als sociale-huurwoningen.[1] Een klein deel van de woningen is inmiddels verkocht aan huurders en andere particulieren.

Wapen gemeente Amsterdam

Amsterdam-Centrum · Amsterdam Nieuw-West · Amsterdam-Noord · Amsterdam-Oost · Amsterdam-West · Amsterdam-Westpoort · Amsterdam-Zuid · Amsterdam-Zuidoost · Amstel III · Admiralenbuurt · Amsteldorp · Andreas Ensemble · Apollobuurt · Bajes Kwartier · Banne Buiksloot · Bellamybuurt · Betondorp · Bijlmer · Binnenstad · Bloemenbuurt · Borgerbuurt · Borneo · Bos en Lommer · Buiksloot · Buiksloterham · Buikslotermeer · Buitenveldert · Bullewijk · Burgwallen Oude Zijde · Burgwallen Nieuwe Zijde · Centrumeiland · Chassébuurt · Chinatown · Cremerbuurt · Cruquius · Czaar Peterbuurt · Da Costabuurt · Dapperbuurt · De Aker · De Baarsjes · De Eendracht · De Heining · De Omval · De Pijp · Diamantbuurt · Driemond · Disteldorp · Dubbele Buurt · Duivelseiland · Elzenhagen · Erasmusparkbuurt · Floradorp · Frederik Hendrikbuurt · Gaasperdam · Gein · Geuzenveld · Gibraltarbuurt · Gouden Reael · Gulden Winckelbuurt · Grachtengordel · Haarlemmerbuurt · Hallenkwartier · Haveneiland · Helmersbuurt · Holendrecht · Hoofddorppleinbuurt · Houthaven · IJ-oevers · IJburg · IJdock · IJplein · Indische Buurt · Jan Maijenbuurt · Java-eiland · Jeruzalem · Jodenbuurt · Jordaan · Julianapark · Kadijken · Kadoelen · Kattenburg · Kinkerbuurt · KNSM-eiland · Kolenkitbuurt · Kop van Jut · Van der Kunbuurt . Laan van Spartaan · Landlust · Lastage · Leidsebuurt · Marineterrein · Marken · Marktkwartier · Mercatorbuurt · Middelveldsche Akerpolder · Molenwijk · Museumkwartier · Negen Straatjes · Nellestein · Nieuw Sloten · Nieuw-West · Nieuwe Pijp · Nieuwendam · Nieuwendammerdijk en Buiksloterdijk · Nieuwendammerham · Nieuwmarkt · Noorderhof · Noordse Bos . Olympisch Kwartier · Omval · Oostelijk Havengebied · Oostelijke Eilanden · Oostelijke Handelskade · Oostenburg · Oosterdokseiland · Oosterparkbuurt · Oostoever · Oostpoort · Oostzanerwerf · Osdorp · Oud Osdorp · Oud-Oost · Oud-West · Oud-Zuid · Oude Pijp · Overamstel · Overhoeks · Overtoombuurt · Overtoomse Buurt · Overtoomse Veld · Park Haagseweg · Park de Meer · Plan West · Plan Zuid · Planciusbuurt · Plantagebuurt · Postjesbuurt · Prinses Irenebuurt · Rapenburg · Reigersbos · Riekerpolder · Rieteilanden · Rietlanden · Rivierenbuurt · Robert Scottbuurt · Ruigoord · Schinkelbuurt · Science Park · Sloten · Sloterdijk · Sloterdijk Centrum · Slotermeer · Slotervaart · Spaarndammerbuurt · Spieringhorn · Sporenburg · Staatsliedenbuurt · Stadionbuurt · Steigereiland · Transvaalbuurt · Trompbuurt · Tuindorp Buiksloot · Tuindorp Buiksloterham · Tuindorp Nieuwendam · Tuindorp Oostzaan · Tuttifruttidorp · Uilenburg · Van der Pekbuurt · Van Lennepbuurt · Venserpolder · Vlooienburg · Vogelbuurt · Vogeldorp · Vogeltjeswei · Volewijck · Vondelparkbuurt · Vrije Geer · Waalseiland · Watergraafsmeer · Waterlandpleinbuurt · Waterwijk · Weesperbuurt · Weesperzijde · Westelijke Eilanden · Westelijke Tuinsteden · Westerdokseiland · Westerpark · Westpoort · Willemspark · Wittenburg · Zeeburg · Zeeburgereiland · Zeeheldenbuurt · Zuidas · Zuideramstel


Monumenten in de buurt van Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan zuidkant toegangspoort tot binnenterrein, onderdeel van complex bejaarde .. in Amsterdam

Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan westkant toegangspoort ..

Volendammerweg 26
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen, oostelijk gelegen aan het betroffen deel van de Volendammerweg. Een rondom g..

Blok met 9 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, onderdeel van complex beja ..

Monnikendammerplantsoen 22
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bes..

Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan oostkant en westkant t ..

Monnikendammerplantsoen 14
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bes..

Blok met 9 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, onderdeel van complex beja ..

Oosthuizenstraat 2
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen, gelegen aan het betroffen deel van de Oosthuizenstraat. Een rondom geheel vr..

Blok met 8 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, aan oostkant toegangspoort ..

Volendammerweg 10
Amsterdam
Omschrijving Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen, westelijk gelegen aan het betroffen deel van de Volendammerweg. Een rondom g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)