Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken in Amsterdam

Woonhuis

Castorstraat 5
1033EZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1921
Architect: J.H. Mulder


Beschrijving van Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Inleiding Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NW-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele proefwoning in beton uit 1920-1921. Omschrijving In 1920-1921 gerealiseerde dubbele proefwoning in beton,vermoedelijk gebouwd volgens het blokkenbouwsysteem Schütz &Bangert, bestaande uit één bouwlaag en een kapverdieping. De woning wordt gedekt door een overkragende mansardekap met rode pannen en een brede rechte gootlijst. De muren zijn opgebouwd uit geprefabriceerde holle en langgerekte slakken-betonblokken en in oorsprong ruw bepleisterd. De ingangen bevinden zich aan de korte zijden en zijn aan weerskanten voorzien van uitstekende muurdammen onder een latei. Boven de ingang een vierruits bovenlicht met verticale roedenverdeling. Naast de ingang een venster met door roeden horizontaal onderverdeeld bovenlicht. Aan de achterzijde is de dubbelwoning voorzien van een tweede ingang. In de kappen aan de lange zijden bevindt zich een dubbele dakkapel, grotendeels in de kap en in oorsprong met horizontale roedenverdeling. Centraal op de kap een schoorsteen. De plattegronden beantwoorden geheel aan de door de Woningdienst vastgelegde typen, met drie slaapkamers, waarvan één beneden achter de woonkamer en twee naast de keuken. Waardering De dubbele betonnen proefwoning tussen het Castorplein en deCastorstraat is van algemeen belang vanwege architectuur- en bouwhistorische waarde alsook wegens het pionierskarakter en de ensemblewaarde in relatie tot het Tuindorp Oostzaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508380
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken in Amsterdam

Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorstraat 6
Amsterdam
Inleiding Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NO-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele pr..

Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorplein 7
Amsterdam
Inleiding Noordwestelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921. Omsc..

Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorplein 8
Amsterdam
Inleiding Zuidoostelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921. Omsch..

Verenigingsgebouw 't Zonnehuis, bouwstijl Amsterdamse School, aan achtergevel beeldengroep van J. IJzerdraat en M. Vreugde

Zonneplein 30
Amsterdam
Inleiding Noordoostelijk aan het Zonneplein, in de as van de Zonneweg, gelegen Verenigingsgebouw 'Tuindorp Oostzaan', later bekendonder de ..

houten gebouw, voormalige kantine en bergplaats van de afdeling Plantsoenen, bouwstijl Amsterdamse School, onderdeel van Tuindorp Oostzaan, nu tandart ..

Orionplantsoen 1A
Amsterdam
Inleiding In 1925 tot stand gekomen voormalig KANTINE en OPSLAGGEBOUW. Ontworpen in opdracht van de gemeente Amsterdam door de Dienst der P..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)