Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken in Amsterdam

Woonhuis

Castorplein 7
1033GE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920-1921
Architect: J.H. Mulder


Beschrijving van Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Inleiding Noordwestelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921. Omschrijving Noordwestelijk aan het Castorplein gelegen rij van 8proefwoningen in beton, bestaande uit twee volledige bouwlagenonder een langgerekt, licht hellend dwarsgeplaatst schilddakgedekt met rode pannen. De structuur van de korte betonblokkenis door de huidige pleisterlaag zichtbaar. Men heeft gebruik gemaakt van het uit Engeland afkomstigeblokkenbouw-systeem Winget. De muren hebben een 6 cm. brede spouw,een buitenwand van grindbeton en een binnenwand vanspijkerbare slakkenbeton. De betonblokken zijn inhafsteensverband gezet. De buitenwand is voorzien van eenwitte pleisterlaag. De toegangsdeuren met zijlichten, in een landelijkeAmsterdamse School-stijl, zijn paarsgewijs en regelmatig in degevel geplaatst. De houten vensterkozijnen van de per woning gekoppelde drielichten hadden oorspronkelijk een roedenverdeling. Waardering Noordwestelijke reeks van experimentele betonwoningen, onderdeel van het complex proefwoningen rondom het Castorplein, van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische waarde, alsook wegens het pionierskarakter en de ensemblewaarde in relatie tot het Tuindorp Oostzaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508378
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken in Amsterdam

Woningen in rationalistische stijl, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorplein 8
Amsterdam
Inleiding Zuidoostelijke reeks proefwoningen naar rationalistisch ontwerp van J.H. Mulder jr. volgens systeem Winget uit 1920-1921. Omsch..

Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorstraat 5
Amsterdam
Inleiding Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NW-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele pr..

Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Castorstraat 6
Amsterdam
Inleiding Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NO-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele pr..

Verenigingsgebouw 't Zonnehuis, bouwstijl Amsterdamse School, aan achtergevel beeldengroep van J. IJzerdraat en M. Vreugde

Zonneplein 30
Amsterdam
Inleiding Noordoostelijk aan het Zonneplein, in de as van de Zonneweg, gelegen Verenigingsgebouw 'Tuindorp Oostzaan', later bekendonder de ..

houten gebouw, voormalige kantine en bergplaats van de afdeling Plantsoenen, bouwstijl Amsterdamse School, onderdeel van Tuindorp Oostzaan, nu tandart ..

Orionplantsoen 1A
Amsterdam
Inleiding In 1925 tot stand gekomen voormalig KANTINE en OPSLAGGEBOUW. Ontworpen in opdracht van de gemeente Amsterdam door de Dienst der P..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)