Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Flora in Nieuw Buinen

Woonhuis

Zuiderdiep 140
9521AW Nieuw Buinen (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: 1877-'79 2000 (rest.) 1879 1877-'79 2000 (rest.)


Beschrijving van Villa Flora

Inleiding Herenhuis met schuur, genaamd Villa Flora, gebouwd in 1877-1879 voor Johan Hendrik Thone, glasfabrikant te Nieuw Buinen. Op de kavel stond eerder een steenfabriek. Met woongedeelte in eclectische stijl met bijzondere ornamentering, o.a. een gietijzeren beeld van flora. Erfbeplanting. Deel van het interieur verkeert in oorspronkelijke staat. Oorspronkelijke daklijst met kantelen is verdwenen. BeschrijvingHerenhuis met schuur (koesthuis/timmermanswoning). Woongedeelte over twee bouwlagen met kelder en plint, vanaf een vierkante plattegrond onder een met gedekt zadeldak. Aan de voorzijde een symmetrische topgevel met schijnvoegen op de begane grond en schalken op consoles vanaf de verdieping. In de geveltop blindnissen. met in de geaccentueerde middentravee de entree met hardstenen stoep met gietijzeren leeuwen, dubbele paneeldeur met sierroosters en rondgebogen bovenlicht. Op de verdieping een balkon op gietijzeren consoles. Dubbele openslaande deuren in een loggia van gietijzeren kolommen. In de top een rondboog nis met een gietijzeren beeld van de godin Flora. Aan weerszijden van de middenrisaliet op beide verdiepingen twee T-vensters met rondboogvormig bovenlicht onder een profiellijst met kuif. In de zijgevels een zelfde geleding als in de voorgevel. Geen middenrisaliet maar een centrale pilaster. In de spaarvelden drie vensterassen met op beide verdiepingen een T-venster van genoemd type. Op de verdiepingscheiding een waterlijst. In de hals rechtgesloten T-vensters. Het bedrijfsgedeelte is opgetrokken in baksteen onder een zadeldak. De zijgevels zijn met steunberen in tien traveeën verdeeld. Per travee een rondboog nis met een halfrond stalvenster met radiale roedenverdeling. Langs de goot een sierlijst. In de krimp aan de voorzijde een inrit. Waardering Boerderij van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang vanwege: - de relatie met de glasblaasindustrie - de beeldbepalende ligging - de kwaliteit van het ontwerp - de zeldzaamheid m.n. van enkele onderdelen (gietijzeren beeld) (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508376
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Flora
Villa Flora anno 2012
Villa Flora anno 2012
Oorspr. functie woonhuis
Start bouw 1876
Bouw gereed 1879
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 508376
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De villa Flora is een monumentaal pand aan het Zuiderdiep 140 in de Drentse plaats Nieuw-Buinen.

Beschrijving

De toenmalige directeur Johan Hendrik Thöne van één van de Nieuw-Buiner Glasfabrieken kocht een kavel grond waarop een steenfabriek stond of had gestaan. Hij liet op deze bouwkavel aan het Zuiderdiep in Nieuw-Buinen in de jaren 1876[1] tot 1879 een, voor die streek, zeer luxueus landhuis bouwen in een eclectisch stijl.[2][3] Hij noemde de villa Flora naar de Romeinse godin van de bloemen en van de lente. Een gietijzeren beeld van haar werd geplaatst in een nis in de top van de gevel.

detail van de geveltop met het beeld van de godin Flora

De symmetrisch vormgegeven voorgevel heeft in het midden van de benedenverdieping een toegangsduur met een hardstenen stoep en aan weerszijden ervan twee gietijzeren leeuwen. Aan beide zijden van de entree bevinden zich twee ramen met ronde bovenlichten. Dit patroon van vier ramen herhaalt zich op de eerste verdieping. Hier bevindt zich in het midden een balkon met een opengewerkte balustrade en dubbele openslaande deuren. Boven de overkapping van het balkon is de nis met het beeld van Flora. Dit gedeelte van de gevel heeft een driehoekige vorm. Achter het woonhuis bevindt zich het bedrijfsgedeelte, dat oorspronkelijk dienstdeed als boerderij.[3]

De villa Flora is erkend als rijksmonument vanwege de cultuur- en architectuurhistorische betekenis en de stedebouwkundige waarde. Het pand is nauw verbonden met de geschiedenis van de glasindustrie in Nieuw-Buinen en het is een opvallend pand vanwege de beeldbepalende ligging. Ook de kwaliteit van het ontwerp en de zeldzaamheid van onder meer het beeld van de godin Flora speelden mee bij de aanwijzing tot rijksmonument.[3]

In villa Flora is sinds 2007 een opvanghuis voor volwassenen en kinderen met psychiatrische of psychosociale problemen van de organisatie ADhDnoord gevestigd.[4][5]


Monumenten in de buurt van Villa Flora in Nieuw Buinen

Krimpenboerderij met woonhuis in oriëntaalse stijl

Noorderdiep 115
Nieuw Buinen (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij uit ca. 1890. Woongedeelte karakteristiek en rijk geornamenteerd in oriëntaalse stijl (zie MIP boek). Omschrijving B..

Huize Ter Marse

Ceresstraat 2
Stadskanaal
Omschrijving VILLA bestaande uit een VOORHUIS (uiterlijk 1910) waarin Um-1800 elementen zijn te herkennen en ACHTERHUIS (1884). Het één ..

Huize Ter Marse, dienstwoning

Ceresstraat 2
Stadskanaal
Omschrijving De één verdieping hoge DIENSTWONING uit omstreeks 1935 in een Interbellum-architectuur met aangebouwd KOETSHUIS en SCHUUR op..

Vierde Verlaat (Sapsverlaat)

Schoolstraat 104a
Musselkanaal (Gemeente Stadskanaal)
Inleiding Het Vierde Verlaat, Eerste Musselverlaat of Sapsverlaat werd aangelegd in 1841 in opdracht van de stad Groningen (stadsbezitting)..

Hervormde Kerk van Nieuw-Buinen, orgel

Kerklaan 1
Nieuw Buinen (Gemeente Borger Odoorn)
Hervormde kerk, beschermd vanwege het eenklaviersorgel, in 1879 gemaakt door de Gebr. van Oeckelen. In 1978-1979 gerestaureerd door Mense Ru..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)