Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in eclectische stijl (1956-'64: ambtswoning burgemeester) in Borger

Woonhuis

Hoofdstraat 19
9531AA Borger (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1895 1964 (verb.) 1977 (verb.) 1895 ca. 1895 1964 (verb.) 1977 (verb.)


Beschrijving van Villa in eclectische stijl (1956-'64: ambtswoning burgemeester)

Inleiding Villa, thans als kantoor (architectenbureau Cor Kalfsbeek) in gebruik, gebouwd in eclectische trant rond 1900 gebouwd. Vanaf 1956 tot 1964 is het pand in gebruik geweest als ambtswoning voor de burgemeester. Bij de verbouwing daartoe is de serre verwijderd. Na '64 is het pand geheel tot kantoorruimte bestemd. Het exterieur heeft hierbij slechts minimale wijzigingen ondergaan. In 1977 heeft het pand opnieuw relatief kleine wijzigingen ondergaan bij de verbouwing tot architectenbureau. De oorspronkelijke indeling is grotendeels gehandhaafd. (Veluxen in het dak). Perceel afgebakend door leilindes achter een fraai ijzeren tuinhek op bakstenen basement. De bescherming betreft het exterieur en de tuinaanleg met erfscheiding. Omschrijving Villa opgetrokken is baksteen over één bouwlaag met afgeknot schilddak met shingles gedekt. Langs de dakranden kammen van siersmeedwerk. Het pand staat op een plint en heeft een forse kroonlijst rondom. Ter hoogte van raamdorpels, wisseldorpels en bovendorpels lopen spekbanden rondom. Gevelopeningen zijn segmentboogvormig met aanzet- en sluitstenen. Alle schuifvensters zijn rechtgesloten, in de boogtrommels decoratief rolwerk. Symmetrische voorgevel met hoekpilasters en een zwaar aangezette entreepartij. Op de begane grond hiervan een portiek in een pilasterstelling met diamantkoppen, met daarin de gewijzigde voordeur. Op de verdieping een balkon op zware consoles met gutae en twee dubbele openslaande deuren met rondboog bovenlichten. De dakkapel is uitgevoerd als aedicula. Aan weerszijden van de entree twee schuifvensters. In de linkerzijgevel drie schuifvensters. In de rechter vier, enkelen doorgezet naar onderen. In de dakschilden dakkapellen met ronde vensters. Waardering Voormalige woning van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang: - als karakteristiek voor de villa-achtige stedelijke groei van rond de eeuwwisseling - vanwege de kwaliteit van het ontwerp - vanwege de beeldbepalende ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508374
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De voormalige burgemeesterswoning aan de Hoofdstraat 19 in Borger anno 2011

De woning aan de Hoofdstraat 19 is een monumentaal pand in Borger in de Nederlandse provincie Drenthe.

Beschrijving

De woning aan de Hoofdstraat 19 in Borger werd rond 1900 gebouwd in een eclectische bouwstijl met onder meer neorenaissancistische elementen. Het huis is een zogenaamd middenganghuis. De voorgevel is symmetrisch vormgeven. Op de hoeken twee hoekpilasters. De ingang bevindt zich in het midden en is bereikbaar via een portiek met een trap van drie treden. De voordeur heeft een rijk versierd bovenlicht. Ter weerszijden van het portiek bevinden zich aan elke zijde twee vensters met daarboven gedecoreerde boogsegmenten. Boven de ingang is een balkon met balustrade en met twee deuren met halfronde bovenlichten. Onder de brede kroonlijst zijn in de voorgevel rechthoekige gedecoreerde vlakken aangebracht. Het pand heeft een afgeknot zadeldak.

De woning heeft in de jaren 1956 tot 1964 dienstgedaan als ambtswoning voor de burgemeester van de toenmalige gemeente Borger. In 1964 werd het pand verbouwd tot kantoorruimte, eerst voor de dienst gemeentewerken van Borger en daarna voor het architectenbureau Cor Kalsbeek (vanaf 1997 DAAD-architecten). Daarna werd het pand gebruikt door een bouwondernemer. In 2010 vond de laatste renovatie plaats.

Het pand is erkend als rijksmonument onder meer vanwege de geschiedenis, de karakteristieke bouw, de kwaliteit van het ontwerp en de beeldbepalende ligging. De aanwijzing tot monument heeft geen betrekking op het interieur, maar uitsluitend op het exterieur en de tuinaanleg.


Monumenten in de buurt van Villa in eclectische stijl (1956-'64: ambtswoning burgemeester) in Borger

Hervormde Willibrordkerk

Hoofdstraat 34
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
NED. HERV. KERK. Eenvoudig gebouw uit 1826. Inventaris: twee smeedijzeren houders met koperen doopbekkens, koperen kaarsenhouder op de preek..

Toren Willibrordkerk

Hoofdstraat 34
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. Vermoedelijk 14e eeuws. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, circa 1660, later voorzien van electrische opwin..

Hardstenen grafmonument voor Aaldert Stevens in de vorm van een met festoenen versierde obelisk

Hoofdstraat 34
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Op de oude begraafplaats hardstenen grafmonument. Obelisk met festoenen versierd. Laat Lod. XVI.

Schaapskooi uit hout en stro onder met riet gedekt zadeldak

Hunebedstraat 2
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
In aanleg mogelijk nog 18e eeuwse of oudere schaapskooi uit hout opgetrokken en gedeeltelijk bekleed met - de gebintstijlen in het zicht lat..

Terrein met hunebed D27

Hunebedstraat
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin het hunebed D27. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)