Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Arnemuiden in Arnemuiden

Gebouw

Stationsplein 7
4341AT Arnemuiden (gemeente Middelburg)
Zeeland

Bouwjaar: 1871


Beschrijving van Station Arnemuiden

Inleiding Omstreeks 1871, naar ontwerp van K.H. van Brederode, in opdracht van deStaats Spoorwegen gebouwd stationsgebouw "der vijfde klasse". Eenvoudiggebouw op rechthoekige plattegrond met een risalerend middendeel van twee lagen hoog onder een dwars geplaatst, flauw hellend zadeldak. De zijvleugels zijn één laag hoog onder, in de lengte richting geplaatste, eveneens flauw hellende zadeldaken. Het station behoort tot de standaard ontwerpen van de Staats Spoorwegen uit deze periode. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken uit geheel gepleisterd metselwerk. De gevelsbezitten alle verdiepte muurvelden waardoor accentuering van de gevelhoeken en de daklijn ontstaat. Het geheel is geplaatst op een donker getinte plint. Ter hoogte van de verdiepingvloer bezit het middendeel een dubbele gevelband waarin aan de zuidzijde diamantkop-vormige decoraties zijn aangebracht. Aan de zuidzijde bevindt zich op de begane grond een getoogd, houten 2x3ruits raam in beide zijvleugels, aan de oostelijke zijde origineel met onder het raam een verdiept veld met een cirkeldecoratie; aan de westelijke zijde is dit mogelijk een verbouwde deurpartij. De middenpartij bezit twee stel dubbele deuren in getoogde kozijnen met om de bovenlichten een geprofileerde gepleisterde omlijsting. Op de verdieping getoogde 2x3 ruits ramen met tussen de kozijnen en de daaronder gelegen gevelband een verdiept veld met een reeks nisjes. De noordgevel bezit in de oostelijke vleugel slechts een deur en tegen de westelijke vleugel een sobere houten uitbouw onder een plat dak. Demiddenpartij bezit een getoogd houten, 2x3 ruits schuifraam waaronder een verdiept veld met cirkeldecoratie en aan weerszijden van het raam een dubbele deur met getoogd, 4-ruits bovenlicht. De bovenlicht gedeelten zijn voorzien van geprofileerde gepleisterde omlijstingen. Op de verdieping bevindt zich een breed getoogd 3-licht kozijn met schuiframen met roedeverdeling. De smallere zijlichten zijn uitgevoerd met bovenste ruiten in rondboogvorm. Tussen het kozijn en de gevellijst een verdiept veld met een reeks nisjes. In de top een getoogd 4-ruits stolpraam. De topgevel van de westelijke vleugel bezit een geblindeerd rond topvenster, de oostelijke topgevel een cirkelvomige topdecoratie, twee deuropeningen en een klein venster. De gevels worden afgesloten door overstekende, houten bakgoten en overstekende daklijsten op klossen. De oorspronkelijke bedekking van de flauw hellende zadeldaken is vervangen door het huidige bitumineuze materiaal. Het hoge dak bezit twee stuks nokschoorstenen. Het interieur is zeer sober en gedeeltelijk aangepast en bevat geenwaardevolle elementen. Waardering Stationsgebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en vanwege de gaafheid en herkenbaarheid van het gebouwtype. Van ensemble waarde door de situering en relatie tot de spoorlijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508354
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Arnemuiden   
Station Arnemuiden
Station Arnemuiden
Plaats Arnemuiden
Afkorting Arn
Opening 1 maart 1872
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Staatslijn F
Vervoerder(s) NS
Reizigers 467 (2016)[1] per dag
Coördinaten 51° 30′ NB, 3° 40′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Arnemuiden
Station Arnemuiden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Arnemuiden is een klein spoorwegstation aan de lijn Vlissingen - Roosendaal. Het werd geopend op 1 maart 1872 en lag oorspronkelijk aan de noordzijde van het dorp Arnemuiden. Het emplacement Arnemuiden was zeer sober ingericht en bestond enkel uit een stationsgebouw en een kleine goederenloods. Er was nog geen goederenspoor aanwezig. In 1877 werd het emplacement uitgebreid met een goederenspoor en een los- en laadweg. Het goederenvervoer bestond overwegend uit het verzenden van vis, garnalen en suikerbieten en het aanvoeren van kolen en levensmiddelen. Tot in de jaren 1960 veranderde er weinig op het emplacement. In de jaren zestig raakte de los- en laadweg geleidelijk in onbruik. In 1969 werd de los- en laadweg en het goederenspoor buiten gebruik gesteld. Sinds het einde van de jaren 1970 heeft het dorp zich ook uitgebreid naar de overzijde van de spoorlijn.

Zoals bij veel stations aan de Zeeuwse Lijn het geval is, liggen de beide perrons niet tegenover elkaar, maar bevinden zij zich aan weerszijden van een overweg (bajonetligging).

Ten behoeve van het voor- en natransport van reizigers zijn er fietskluizen en twee onbewaakte fietsenstallingen aanwezig. Ook is er parkeergelegenheid voor auto's.

Toekomst

Begin 2006 kondigde NS aan een drietal stations op de Zeeuwse lijn (Arnemuiden, Kapelle-Biezelinge en Krabbendijke) te willen sluiten met ingang van de dienstregeling 2007. Na protesten vanuit Zeeland en vanuit de Tweede Kamer zegde verkeersminister Karla Peijs eind december toe zich sterk te maken voor handhaving van de stations. In gezamenlijk overleg is sluiting van de drie stations voorkomen en er zou met de invoering van de HSL Zuid een volledig nieuwe dienstregeling voor met name Zeeland gaan gelden, het twee keer per uur aandoen van alle stations op de Zeeuwse lijn. Met ingang van de dienstregeling 2013 stopt voortaan de Intercity tussen Vlissingen en de Randstad 2x per uur in Arnemuiden.

Treinseries die stoppen op station Arnemuiden

De volgende treinserie van de NS stopt op station Arnemuiden:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalArnemuidenVlissingen In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
Station Arnemuiden, met stoptrein vanuit Roosendaal

Galerij

Noten

  1. Aantal in- en uitstappers per station: 2013-2016. treinreiziger.nl (4 juli 2017). Geraadpleegd op 4 februari 2018

Externe linkMonumenten in de buurt van Station Arnemuiden in Arnemuiden

Nooitgedacht

Molenweg 47
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Korenmolen "Nooitgedacht"; brede achtkantige bovenkruier zonder stelling, grondzeiler, taps toelopend vanaf brede voet, 1736.

Scheepswerf Meerman: grote of bouwloods

Zuidwal 63
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Omschrijving De GROTE of BOUWLOODS bevindt zich in de noord-oostelijke hoek van het werfterrein. De loods dateert in aanleg uit circa 1870..

Scheepswerf Meerman: kleine of zaagloods

Zuidwal bij 63
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Omschrijving De KLEINE of ZAAGLOODS gelegen ten zuidoosten van de grote loods, dateert in aanleg uit circa 1870. Eenbeukige, geteerde h..

Scheepswerf Meerman: pik of pekkot

Zuidwal bij 63
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Omschrijving Eenlaags bakstenen PIK- of PEKKOT met lessenaarsdak. Aan de noordgevel een aanbouwtje met deur en klein raam. In de overige ge..

Uurwerk van de dorpskerk met de aanduiding van hoog- en laag water

Markt 10
Arnemuiden (Gemeente Middelburg)
Een eb- en vloedklok, XVII A, op de kerktoren voor het aangeven der getijden. Herplaatst in de toren van de uit 1858 daterende N.H.Kerk. Kl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Station Arnemuiden in Arnemuiden

Foto's (1)