Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Arabier in Middelburg

Nijverheid Industrie

Pijpstraat 23
4331SN Middelburg
Zeeland


Beschrijving van De Arabier

Inleiding Gedeelte van de voormalige azijnfabriek met kuiperij "DE ARABIER", in 1900/1901 in Jugendstil gebouwd voor de Fa. Mes op de plaats van de afgebrande fabriek "DE PIJP". Tot ongeveer 1953 als azijnfabriek in bedrijf geweest, daarna geruime tijd limonadefabriek. De rechter fabrieksvleugel bestaat niet meer. Omschrijving Resterend gedeelte van de fabriek op rechthoekige plattegrond met een kelder, begane grond en een kaplaag, voorzien van een afgeknot schilddak met dwars daarop geplaatste topgevel aan de straat. Voorgevel opgetrokken uit helder rode, gladde baksteen in kruisverband, voorzien van een natuurstenen plint en aansluitende hoefijzervormige entree-omlijsting. Speklagen in groene verglaasde baksteen. In de plint is een keldertoegang opgenomen met boven het gedecoreerde kalf een halfrond, getralied bovenlicht. De keldertoegang is bereikbaar via een stenen trap, afgedekt door stalen kelderluiken. Boven de entree wordt degootlijst doorbroken door een tuitgevel met natuurstenen dekplaten, voorzien van een goederendeurstel, aansluitend op de entreeboog. Boven de goederendeuren een stalen, gedecoreerde hijsbalk. Boven de keldertoegang bevindt zich een getralied raamkozijn in een natuurstenen omlijsting. Boven de, als gedecoreerde paneeldeuren met ronde raampjes en siergehengen uitgevoerde, goederendeuren een natuurstenen tableau metreliƫf, voorstellend een arabier te paard, en het op schrift "DIT IS DE ARABIER". Houten entreekozijn met vernieuwde toegangsdeuren, opgenomen in een circelvormig bovenlichtkozijn. De voorgevel is rijk voorzien van geschilderde decoraties. Houten bakgoot op natuurstenen consoles met in het fries "AZIJNFABRIEK" en "N 217". Achtergevel grotendeels vernieuwd. Zijgevels opgetrokken uit rode machinale baksteen met uitzondering van het gepleisterde deel van de rechterzijgevel waar zich oorspronkelijk de fabrieksvleugel bevond. Het dak gedekt met rode holandse pannen op het achterschild; de dakvlakken aan de voorgevel met recente rode holle pannen. Momenteel bevat de begane grond een entree en een bedrijfsruimte, de verdieping is als woning ingericht, het interieur bevat geen monumentale waarden. Waardering Voormalig fabrieksgebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als bijzonder vormgegeven stijlvoorbeeld in de categorie bedrijfspanden. Als zodanig tevens van zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508345
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Arabier in Middelburg

Pand met geverfde lijstgevel

Pijpstraat 37
Middelburg
Pand met geverfde lijstgevel. Nr 37 eenvoudige voordeuromlijsting, nr 39 voordeur zonder omlijsting. Stoep met schuin kelderluik.

Pakhuis met gecementeerde afgeknotte topgevel met siervazen op de hoeken

Pijpstraat 41
Middelburg
Pakhuis met gecementeerde afgeknotte topgevel met siervazen op de hoeken. Op de bovenverdieping kruiskozijnen en boven het middenluik een ge..

Het Groene Woud

Dam 65
Middelburg
HUIS genaamd "Het Groene Woud" met rechte gevel. De kroonlijst en voordeuromlijsting met gesneden consoles. Natuurstenen plint met zwart ges..

Het Vliegend Hert/de Rochelle

Dam 61
Middelburg
Huis met brede lijstgevel. De risalerende middentravee heeft een balcon op gesneden consoles en zwaardere raamomlijstingen. Kroonlijst met g..

Huis met rechte gevel en schilddak aan de straat

Dam 67
Middelburg
Huis met rechte gevel en schilddak aan de straat. Kroonlijst met consoles, voordeuromlijsting en rozetbovenlicht. Natuurstenen plint met zwa..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Arabier in Middelburg

Foto's (4)