Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren toegangshek van de algemene begraafplaats in Middelburg

Graf Begraafplaats

Westelijke Oude Havendijk 3
4337PB Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van IJzeren toegangshek van de algemene begraafplaats

Inleiding Ijzeren toegangshek van de in 1830 aangelegde Algemene Begraafplaats van Middelburg. Niet meer als zodanig in gebruik. Omschrijving Voormalige entree van de begraafplaats, bestaande uit twee gietijzeren kolommen met tweedelige poort en zijhekken. De kolommen elk bekroond door een toren verwijzend naar het gemeentewapen. De hekstijlen voorzien van hellebaard bekroningen; hekspijlen om en om voorzien van een forse pijlpunt. Kolommen, punten, rozetten etc. uitgevoerd in gietijzer, overigens smeedijzer. Vóór elk van de kolommen is een natuurstenen schamppaal geplaatst. Waardering Toegangshek van begraafplaats van cultuurhistorische waarde vanwege de lokatie en de relatie met de stad Middelburg tot uitdrukking komend in de decoraties. Als monumentaal 19e eeuws hekwerk van waarde vanwege zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508343
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJzeren toegangshek van de algemene begraafplaats in Middelburg

Boernehofstede

Dauwendaelsestraat 1
Middelburg
BOERNEHOFSTEDE. Hoog woonhuis, gemetseld van diverse typen baksteen. In XVII metselwerk van gele steen met rode banden. Gootlijst op geprofi..

Buitenplaats 'Rozenburg'

Segeersweg 9
Middelburg
Buitenplaats "ROZENBURG". Rechthoekig gebouw van een etage op kelderverdieping. Aan de voorgevel stoeptrap. Forse deuromlijsting, bovenlicht..

Commerciehuis

Maisbaai 4
Middelburg
Voormalige woning van de opper-equipagemeester (Commerciehuis) van de Oost-Indische Compagnie. GEBOUW met schilddak en thans gepleisterde li..

Hoge Brug (voetgangersbrug over spoor)

-
Goes
Uit 1871 daterende ijzeren voetganger/spoorbrug. Met geklonken gesloten stalen liggers op portalen opgebouwde brug; aan de zijde van de Seg..

Dokbrug

-
Middelburg
Uit 1876 daterende dubbele ijzeren draaibrug. Twee door de Gieterij de Prins van Oranje te 's-Gravenhage vervaardigde geklonken stalen dele..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)