Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Bibliotheek van het voormalige museum van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, tegenwoordig jeugdhonk in Middelburg

Achter het Hofplein 43
4331CL Middelburg

Architect: J.A. Frederiks

Beschrijving van Bibliotheek van het voormalige museum van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, tegenwoordig jeugdhonk

Inleiding Bibliotheek van het voormalige museum van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, tegenwoordig jeugdhonk, in 1889 gebouwd naar ontwerp van de architect J.A. Frederiks. Het rechthoekige gebouw is in eclectische stijl uitgevoerd. Omschrijving Rechthoekig pand met begane grond en kapverdieping met zadeldak gedekt met gesmoorde pannen. Opgetrokken uit roodbruine baksteen en natuurstenen banden/speklagen, kraagstenen, gevelstenen en deklijsten; banden/speklagen in noordgevel in gele steen. De zuidgevel (langsgevel) is in 8 travee├źn verdeeld d.m.v. (hoek)lisenen; blinde gevel; boogfries onder de kroonlijst. De westgevel (tuitgevel) is d.m.v. (hoek)lisenen in 3 travee├źn verdeeld. In middelste travee ingangspartij met dubbele houten paneeldeur in een rondboogvormige nis; natuurstenen boogtrommel met opschrift "Bibliotheek". Boogfries met aan uiteinden natuurstenen consoles; gevelstenen met jaartal. Tuitgevel met reeks verdiepte muurvelden; daarboven cordonlijst en geveltop, in midden geaccentueerd door vooruitspringend, gemetseld, verticaal element; gevel afgesloten met deklijsten. Oostzijde grenst aan buurpand. Noordgevel vrijwel identiek aan zuidgevel, maar hier reeks nieuwe vensters en nieuwe deur ingezet. Het interieur is vernieuwd; originele spantconstructie met stalen trekstangen gedeeltelijk zichtbaar. Waardering Bibliotheek, van belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)