Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweezijdig aangebouwd herenhuis in eclectische stijl in Middelburg

Woonhuis

Hofplein 9
4331CK Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: ca. 1895


Beschrijving van Tweezijdig aangebouwd herenhuis in eclectische stijl

Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, omstreeks 1895 in eclectische stijl gebouwd op het terrein van de in de 19de eeuw gesloopte "Oude Kerk". Omschrijving Drie travee├źn breed woonhuis met een souterrain, een bel ├ętage, een eerste verdieping en een dakverdieping, voorzien van een pannengedekt mansarde schilddak. De voorgevel is uitgevoerd als gedecoreerde lijstgevel met een piedestal in zwaar gegroefd, grijsgeschilderd pleisterwerk. In de piedestal twee maal twee, bij elkaar geplaatste, getraliede souterrainramen. Een vier treden hoge natuurstenen trap leidt naar de entree. Opgaand gevelwerk opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband met pleisterwerkspeklagen en gevelhoek-accentueringen. Boven de gevelopeningen ontlastingsbogen van gele en zwarte steen, afgewisseld door pleisterwerk blokjes; de boogtrommels voorzien van plavuisjes met geometrisch patroon. Ter hoogte van de eerste- en tweede-verdiepingvloeren pleisterwerk waterlijsten. Op de verdieping een centraal geplaatst natuurstenen balkon op natuurstenen consoles, met een smeedijzeren balustrade met sierlijk krulwerk. De gevel wordt afgesloten door zware kroonlijst op gepaard geplaatste, gesneden en van guirlandes voorziene consoles, zware architraaflijst en gekleurd, decoratief tegelwerk in het fries. Entree voorzien van rijk gesneden houten deur met gebroken fronton en raampjes met smeedijzeren hekjes. Houten raamkozijnen met op de begane grond en de verdieping een geprofileerd kalf. Bij het balkon sobere stolpdeuren. De tweede verdieping voorzien van lage, T-type schuiframen. Achtergevel opgetrokken uit gele baksteen met rood gekleurd voegwerk en speklagen in rode basteen. Het linker geveldeel is, reeds van oorsprong, tot gootnivo uitgebouwd en voorzien van een plat dak. Naast de uitbouwbevindt zich op de begane grond een oorspronkelijke houten serre. Houtenkozijnen, grotendeels voorzien van 2x3 ruits schuiframen in laat-empire stijl. De gevel afgesloten door een zeer sobere houten gootlijst. Het mansarde schilddak is op de bovenvlakken gedekt met gesmoorde kruispannen, op de onderdakvlakken met gesmoorde tuile du nord pannen. Het interieur bevat nog rijke afwerkigen uit de bouwtijd in de vorm van geschilderde stucwerkplafonds, houten betimmeringen, kozijnen en deuren. Waardering Herenhuis van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden als goed en betrekkelijk rijk voorbeeld van eclectische architectuur en interieurafwerking. Van ensemblewaarde als onderdeel van een architectonisch waardevolle gevelwand uit dezelfde bouwperiode. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508339
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweezijdig aangebouwd herenhuis in eclectische stijl in Middelburg

Domineeswoning

Hofplein 12
Middelburg
Huis met rechte gevel. Kroonlijst met modillons. Halfronde dakkapel. Stoep met stoeppalen. XVIII.

Brouwerijpoort 'De Drye Tonnekens'

Hofplein 14
Middelburg
Natuurstenen toegangspoort tot de v.m. brouwerij "de Drye Tonnekens", gedateerd 1620 en versierd met beeldhouwwerk, o.a. schelp in het Tympa..

Van de Perrehuis

Hofplein 8
Middelburg
ARRONDISSEMENTSRECHTBANK. In 1765 gebouwd als herenhuis op de plaats, waar vroeger de Duitse orde een commanderij bezat (een gevelsteen in d..

Apart genummerde ingang in gepleisterde zijgevel van het pand Korte Noordstraat 2

Hofplein 1
Middelburg
Apart genummerde INGANG in gepleisterde zijgevel van het pand Korte Noordstraat nr 2.

Bibliotheek van het voormalige museum van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, tegenwoordig jeugdhonk

Achter het Hofplein 43
Middelburg
Inleiding Bibliotheek van het voormalige museum van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, tegenwoordig jeugdhonk, in 1889 gebouwd naar ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tweezijdig aangebouwd herenhuis in eclectische stijl in Middelburg

Foto's (1)