Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweezijdig aangebouwd herenhuis op rechtoekige plattegrond, voorzien vansouterrain, twee woonlagen en een kapverdieping in Middelburg

Woonhuis

Seisdam 28
4331NT Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1903
Architect: C.A. Goethals


Beschrijving van Tweezijdig aangebouwd herenhuis op rechtoekige plattegrond, voorzien vansouterrain, twee woonlagen en een kapverdieping

Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis op rechtoekige plattegrond, voorzien vansouterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1903 in overgangsarchitectuur gebouwd naar een ontwerp dat vanwege stijl, detailleringen en materiaalgebruik wordt toegeschreven aan C.A. Goethals te Middelburg. Omschrijving Breed woonhuis met lijstgevel; twee verdiepingen hoog met kap en kelderverdieping. Voorgevel opgetrokken uit rode machinale baksteen in kruisverband. Links wordt de gootlijst doorbroken door een brede topgevelpartij. De souterrainverdieping afgesloten door een geprofileerde natuurstenen (kalkstenen) lijst. De entreepartij met korfboogvormige afsluiting is voorzien van natuurstenen kalf op twee gedrongen dorische zuiltjes, de entree bereikbaar via een natuurstenen trap. De ontlastingsbogen boven de gevelopeningen zijn uitgevoerd in gele baksteen. Het geveldeel met entreepartij bevat tevens de souterrainentree met natuurstenen trap en ijzeren traphek. De voorgevel afgesloten door een houten bakgoot op slanke, geprofileerde consoles en een natuurstenen architraaflijstje. Detopgevel is voorzien van een dakoverstek met houten korfboogvormige topinvulling op dubbele houten korbeelkonstrukties. De topgeveltravee wordt beheerst door een brede, houten erker in stickstyle vormgeving onder een lessenaarsdakje en rustend op een houtenkorbeelkonstruktie. Boven de erker in de geveltop een rondboogvormig kozijn, voorts raamkozijnen met getoogde bovendorpel en schuiframen. Alle raamkozijnen m.u.v. de entreekozijnen voorzien van bovenramen met fijne roedeverdeling en veelal geprofileerde wisseldorpels. Entree met zware, blankgelakte deur en glas-in-lood zijlichten. De sobere achtergevel is voor een zeer groot gedeelte vernieuwd en verbouwd met een uitbouw over twee lagen waarboven een balkon met aangepaste gevelkozijnen. De bovenste bouwlaag bezit nog de oorspronkelijke raamkozijnen met houten stolpramen met roedeverdeling in de bovenramen. Op de westelijke gevelhoek een 8-vlaks uitgebouwd rookkanaal. Het pand is voorzien van een plat dak met aan de voorgevel een dakschildtussen topgevels, gedekt met donkergrijze tuile du nord. De topgevelpartij is voorzien van een dwars geplaatst zadeldak met de nok boven het nivo van het platte dak. Op het dakschild een kleine houten dakkapel onder een aangekapt lessenaarsdakje. Het interieur bevat onder meer enige monumentale afwerking uit de bouwtijd waaronder een balkenplafond in het entreegedeelte en een beschilderd plafond in de voorkamer op de begane grond. Waardering Woonhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als rijk uitgevoerd en gedetailleerd voorbeeld van overgangsarchitectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508335
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:36:33.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweezijdig aangebouwd herenhuis op rechtoekige plattegrond, voorzien vansouterrain, twee woonlagen en een kapverdieping in Middelburg

Pand met lijstgevel

Seisdam 26
Middelburg
PAND met lijstgevel. Lijst met hoekstukken. Voordeuromlijsting met dichtgezette zijlichten, consoles en rozetbovenlicht. Schuin kelderlui..

Pand, samen met nr 36 onder een schilddak en met gecombineerde lijstgevel

Seisdam 34
Middelburg
PAND, samen met nr 36 onder een schilddak en met gecombineerde lijstgevel. Lijst met hoekstukken. Voordeuromlijsting in risalerende, bepleis..

Pand met gepleisterde lijstgevel, lijst met consoles, schuifvensters met brede middenstijl

Seisdam 24
Middelburg
PAND met gepleisterde lijstgevel, lijst met consoles, schuifvensters met brede middenstijl. Voordeuromlijsting met consoles. XVII-XIX.

Pand, samen met nr 34 onder een schilddak en met gecombineerde lijstgevel

Seisdam 36
Middelburg
PAND, samen met nr 34 onder een schilddak en met gecombineerde lijstgevel. Lijst met hoekstukken. Voordeuromlijsting. Geverfde plint. Kelder..

Pand met lijstgevel, geverfde plint

Seisdam 38
Middelburg
PAND met lijstgevel, geverfde plint. Voordeur met drie vensters begane grond gekoppeld. Tanding aan kroonlijst en voordeurkalf. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Tweezijdig aangebouwd herenhuis op rechtoekige plattegrond, voorzien vansouterrain, twee woonlagen en een kapverdieping in Middelburg