Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis gebouwd op de restanten van een afgebroken pand in Middelburg

Woonhuis

Koepoortstraat 4
4331SL Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Herenhuis gebouwd op de restanten van een afgebroken pand

Inleiding Herenhuis in 1908 vrijwel geheel nieuw gebouwd op de restanten van een afgebroken pand. Opdrachtgever was de heer H.T. Terry; uitvoerder de firma P. Krijger & Zoon te Middelburg. Gebouwd in geometrische Art Nouveau. Onderdeel van een gesloten gevelwand. Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond met aan achtergevel enkele aanbouwsels. Twee bouwlagen hoog met een kelder en een kapverdieping; mansardedak gedekt met rode hollandse pannen; aanbouwen aan achterzijde met plat. De symmetrische voorgevel is opgetrokken uit gele en rode baksteen en voorzien van natuurstenen plint vensterbanken, lateien, stijlen, gedenksteen, daklijst en bolbekroning op hoeken. Begane grond met centrale ingangspartij onder gemetselde rondboog met houten uitgesneden voordeur, boven- en zijlichten met gekleurd glas-in-lood (gesigneerd G.D. Labots, Rotterdam). Aan weerszijden ingang twee houten kruiskozijnen met schuiframen met glas-in-lood bovenlichten. Op verdieping dezelfde kruiskozijnen en boven ingangspartij twee schuiframen. Bovenste verdieping met kleine, gekoppelde vensters waarvan middelste twee oorspronkelijke rond waren. Gedenksteen met bouwjaar 1908. Gevelbeeïndiging met natuurstenen platen. De achtergevel bestaat uit diverse rechthoekige aanbouwen uit verschillende bouwperioden; veelal schuiframen. Rijk interieur uit de bouwtijd in Art Nouveau met onder meer hal en houten trappenhuis voorzien van tegelwerk als lambrizering; schoorstenen, waaronder die in rechtervoorkamer met tegeltableau met landschap; deuren; glas-in-lood in lichtkoker boven trappenhuis (gesigneerd G.D. Labots, Rotterdam) en in klapdeurtjes in hal. Waardering Herenhuis waarvan zowel exterieur als interieur van architectuurhistorisch belang. Van belang vanwege gaafheid en vanwegezeldzaamheid van met name het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508331
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis gebouwd op de restanten van een afgebroken pand in Middelburg

Huis met deftige lijstgevel op voet van natuursteen met zwartgeverfde banden en aan weerszijden afgezet door natuurstenen blokpilasters

Koepoortstraat 6
Middelburg
Huis met deftige lijstgevel op voet van natuursteen met zwartgeverfde banden en aan weerszijden afgezet door natuurstenen blokpilasters. Sch..

Huis genaamd 'Graaf Maurits' met zeven traveeën brede lijstgevel op hardstenen plint

Koepoortstraat 2
Middelburg
Huis genaamd "Graaf Maurits" met zeven traveeën brede lijstgevel op hardstenen plint. Kroonlijst en voordeuromlijsting met consoles. Stoep ..

Huis genaamd 'De roode lelie'

Koepoortstraat 3
Middelburg
HUIS genaamd "De Roode Lelie". Geverfde lijstgevel. Eenvoudige voordeuromlijsting. Stoep en stoephekken. XVIII.

Huis met gepleisterde lijstgevel

Singelstraat 3
Middelburg
HUIS met gepleisterde lijstgevel. Eenvoudige voordeuromlijsting met consoles. Stoep. XVIII-XIX.

Huis met rechte gevel

Singelstraat 1
Middelburg
Huis met rechte gevel. Kroonlijst met in panelen datering 1743 en met gesneden consoles. Eenvoudige voordeuromlijsting en rozetbovenlicht. S..

Kaart & Routeplanner