Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rioolgemaal in Middelburg

Weg En Waterwerk

Noordpoortstraat 1
4331RP Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Rioolgemaal

Inleiding Rioolgemaal, rond 1930 in kubistisch expressionistische stijl gebouwd voor het wegpompen van het rioolwater van een deel van de binnenstad en van een deel buiten de veste. Omschrijving Klein, bakstenen gebouwtje, één bouwlaag hoog met plat dak op min of meer rechthoekige plattegrond met aan de noordzijde inspringende hoeken. Bruine baksteen; banden van verticaal metselwerk onder meer onder daklijst, bij gevelopeningen, schoorsteen en muurtjes. Ingangspartij in oostgevel met stalen deur, halfronde betonnen luifel; terugliggend, horizontaal, stalen venster met stalen roedeverdeling, doorlopend in zuidgevel. In westgevel rechts 6-ruits stalen venster en links, terugliggend, een stalen deur met trapje. Noordgevel eveneens met 6-ruits stalen venster. Noordoosthoek met inspringende hoek met gemetselde schoorsteen. Circa 1,25 cm hoge gemetselde plantenbak omlopend tot aan ingangspartij in oostgevel. Waardering Rioolgemaal van belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, vanwege gaafheid en zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rioolgemaal in Middelburg

Watertoren

Molenwater 2A
Middelburg
Inleiding Naar ontwerp van constructeur Th. Stang, in 1891/'92 in eclectische stijl gebouwde watertoren voor het, in 1888 gestichte en in 1..

Pand met trapgevel, schuifvensters met roedenverdeling

Herengracht 20
Middelburg
Pand met trapgevel, schuifvensters met roedenverdeling. XVII-XVIII.

Pand met trapgevel

Herengracht 22
Middelburg
Pand met trapgevel. Schuifvensters XVII-XIX.

Pand met lijstgevel aan de gracht, en afgewolfd dak

Herengracht 24
Middelburg
Pand met lijstgevel aan de gracht, en afgewolfd dak. Schuifvensters. Keldertoegang vanaf de straat. Voordeuromlijsting met getoogd gesneden ..

Pand zonder verdieping met hoog pannen gedekt zadeldak

Herengracht 32
Middelburg
Pand zonder verdieping uit de 17e of 18e eeuw. Hoog, met pannen gedekt zadeldak, dat doorloopt over het aangrenzende nr 34. Rechts een puntg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)