Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok herenhuizen in Middelburg

Woonhuis

Loskade 7
4331HV Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Blok herenhuizen

Inleiding Een blok herenhuizen, omstreeks 1905 door C.A. Goethals te Middelburg ontworpen in een naar de Jugendstil en Berlagiaanse stijl verwijzende trant. Algemeen kenmerkend is het door variatie in goothoogten, gevelvormen, erkers e.d. levendige gevelbeeld. Omschrijving Het blok bestaat uit vijf aaneen gebouwde woonhuizen van twee bouwlagen en een kaplaag hoog, alle voorzien van een souterrain. Stylistisch vormen de woningen in kozijnvormen, gevelafwerking, detailleringen, dakvormen e.d. een eenheid maar vertonen door variatie in gevelvormen, erkers, uit- en opbouwen en entreepartijen een zeer levendig gevelbeeld. De buitenste woningen van het complex zijn voorzien van torenachtige, uitkragende en verhoogde gevelpartijen, de tussenwoningen zijn voorzien van vlaamse gevels welke de gootlijsten doorbreken. De Jugendstil invloed is met name terug te vinden in de vormgeving van ijzeren onderdelen zoals hekwerken en consoles. Berlagiaanse invloeden vooral in de detaillering van natuurstenen lijsten, blokken, bogen en kolommen. Algemeen kenmerkend zijn de geheel wit geverfde (gevelschilderwerk van na de Tweede Wereldoorlog), uit baksteen opgetrokken voorgevels; geverfde, natuurstenen details zoals plintonderdelen, blokken, deklijsten, kolommen e.d.. Houten enkel- en drielichtkozijnen veelal getoogd of in rondboogvorm uitgevoerd waarbij met name no. 15 nog de oorspronkelijke roedeverdeling in de bovenramen bezit; smalle muurdammen tussen kozijnen veelal als zuiltje gedetailleerd. Souterrainramen in de plint. Detaillering van natuursteenwerk en houtwerk is vrijwel uniform en karakteristiek voor de ontwerper. De begin- en eindwoning zijn voorzien van uitkragende, torenachtige elementen onder tentdaken en een loggia t.p.v. de verdieping resp. de entree met rijke detaillering aan hekwerken, consoles, kolommen e.d. in Jugendstil resp. berlagiaanse trant; de tussenwoningen iets terughoudender uitgevoerd met accenten als kleinere topgevelpartijen en balkons, entreeluifels en een erker op gedecoreerde houten ondersteuningsconstructies. De zeer sobere zijgevel is uitgevoerd in geel metselwerk met rood voegwerk. De voorgevels afgesloten door een uitkragende gootlijst op kwartronde klosjes. Zadeldaken per pand door een topgevel gescheiden, met voordakschild voorzien van kleine dakkapellen en gedekt met gesmoorde tuile du nord (no. 9 met rode holle pannen), een klein achterschild waarop aansluitend een plat dak tot de achtergevel. Waardering Woonblok van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als bijzonder vormgegeven groep woningen en als voorbeeld uit het oeuvre vanontwerper en mr. timmerman Goethals; van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508320
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok herenhuizen in Middelburg

Dubbel herenhuis, volgens gedenksteen in portiek nr

Stationsstraat 9
Middelburg
Inleiding Dubbel herenhuis, volgens gedenksteen in portiek nr. 9 in 1888 in opdracht van de Middelburgse bouw- en verhuurmaatschappij gebou..

Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl

Loskade 17
Middelburg
Inleiding Herenhuis op hoek van Loskade en Goese Korenmarkt, gebouwd rond 1893 in Neo-Renaissance stijl. Losstaande schuur/garage valt bui..

Le Beau Rivage

Loskade 19
Middelburg
Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel..

Smal huis met lijstgevel

Kousteensedijk 16
Middelburg
Smal huis met lijstgevel. XVIII.

Huis met gepleisterde, aan de hoeken ingezwenkte lijstgevel

Kousteensedijk 20
Middelburg
HUIS met gepleisterde, aan de hoeken ingezwenkte lijstgevel. Stoep. XVII-XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok herenhuizen in Middelburg

Foto's (2)