Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl in Middelburg

Woonhuis

Loskade 17
4331HW Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl

Inleiding Herenhuis op hoek van Loskade en Goese Korenmarkt, gebouwd rond 1893 in Neo-Renaissance stijl. Losstaande schuur/garage valt buiten de bescherming. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een mezzanino, een kelder en een zolderverdieping, op min of meer rechthoekige plattegrond; afgeschuinde hoekpartij met ingang en uitkragende erker op verdiepingen. Gevels in roodbruine baksteen met gepleisterde plint, speklagen, banden, raamomlijstingen, deuromlijstingen. Schilddak met plat, gedekt met gesmoorde tuile du nord. Zuidgevel drie traveeën breed met forse rustica-achtige plint bij kelderverdieping; begane grond met per travee een rondboogvensters met houten kozijnen met schuiframen; rijke raamomlijsting en tegeltableaux onder de vensters. Cordonlijst met daarboven verdiepingramen: drie houten kozijnen met schuiframen; onder deze vensters gekleurde tegeltableaux met griekse taferelen; ieder venster bekroond met een fronton. Daarboven drie liggende vensters met middenstijl. Sobere gootlijst met kleine consoles. Afgeschuinde hoek met trapje naar ingangspartij met rijke classicistische omlijsting en in nis zeer rijke in classicistische stijl uitgesneden, houten, dubbele deur met onder meer pilasters en frontons. Boven ingang een rond venster in gepleisterde omlijsting met voluten. Op verdiepingen houten, uitkragende erker, trapsgewijs verjongend tot een open bekroning met windroos; daken met zinken bekleding. Westgevel zelfde opbouw als zuidgevel, maar dan twee traveeën breed. Links van deze gevel een poort met rondboog, in zelfde uitvoering als rondboogvensters. Achtergevel (noord) in sober pleisterwerk. Rijk interieur uit het eind van de 19e eeuw met onder meer originele voorhal met trapje met zijpilaren bekroond door vazen, klassicistische deuromlijsting, houten bankje; stucplafonds in voorhal, op hoofdverdieping, eerste verdieping; diverse originele schouwen. Waardering Hoekpand met zowel ex- als interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege ensemblewaardenen gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508319
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl in Middelburg

Le Beau Rivage

Loskade 19
Middelburg
Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel..

Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 21
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond..

Tweezijdig aangebouwd herenhuis

Loskade 23
Middelburg
Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebou..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl in Middelburg

Foto's (3)