Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Le Beau Rivage in Middelburg

Woonhuis

Loskade 19
4331HW Middelburg
Zeeland


Beschrijving van Le Beau Rivage

Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel-restaurant. Omschrijving Vijf traveeën breed pand, van een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping hoog onder een schilddak met plat, de steile dakschilden gedekt met gesmoorde kruispannen. Voorgevel uitgevoerd als rijk gedecoreerde lijstgevel met halsgevelvormig verhoogd middendeel, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband en voorzien van lisenen. Geblokte, pleisterwerk plint voorzien van kleine souterrain raampjes. Uit het midden geplaatste entree met rijk gedecoreerde houten deur waarboven een boogtrommel met een kuifachtige decoratie, daarboven in een -natuurstenen- omlijsting een drielicht bovenlicht met glas-in-lood, bekroond door een tableau met jaartal. In de boogtrommels boven de begane grondramen decoraties in de vorm van kopjes. Aan weerszijden van de middenpartij een rijk uitgewerkt houten balkon op sterk geprofileerde consoles. Het opgaand gevelwerk verlevendigd door gepleisterde speklagen. Op de hoeklisenen diamantkopjes ter afsluiting van de speklagen. De gevel afgesloten door een deels gesloten, deels open, met flesvormige balusters uitgevoerde attiek boven een doorlopende, geprofileerde gevellijst. De hoeklisenen voorzien van een leeuwenkopdecoratie in de bekroning. Ingangspartij in de halsgevel is voorzien van een schelpdecoratie in de boogtrommel. Gietijzeren Frans balkonhekje. Halsgevel voorzien van klauwstukken. Halsgevel en attiek voorzien van obelisk- en bolvormige bekroningen. Houten raamkozijnen met H-type ramen, deels gerenoveerd. Achtergevel zeer sober uitgevoerd, vlak gepleisterd met eenvoudige kozijnen. Ter hoogte van de begane grond een recente, plat gedekte uitbouw. Het interieur van de begane grond bezit nog grotendeels rijke oorspronkelijke afwerking; onder meer zwart marmeren schouwmantels, stucplafonds met lijstwerk hoek- en middendecoraties, rijk uitgevoerd in de kamers en suite; houtwerk van lambrizering, vensteromtimmeringen en plafond in de voorkamer in de oorspronkelijke kleurstelling, overigens veelal overgeschilderd of monochroom. Tochtpui in portaal met glas-in-lood origineel. Tussen de originele tochtpui en de voordeur een van elders overgebracht stel polychroom glas-in-lood deuren. Interieur van souterrain, verdieping en kaplaag door sobere uitvoering en modernisering zonder monumentale waarde. Waardering Herenhuis met exterieur en gedeelte interieur van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarden. Van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508318
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Le Beau Rivage in Middelburg

Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 21
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond..

Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl

Loskade 17
Middelburg
Inleiding Herenhuis op hoek van Loskade en Goese Korenmarkt, gebouwd rond 1893 in Neo-Renaissance stijl. Losstaande schuur/garage valt bui..

Tweezijdig aangebouwd herenhuis

Loskade 23
Middelburg
Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebou..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Kaart & Routeplanner

Route naar Le Beau Rivage in Middelburg

Foto's (1)