Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl in Middelburg

Woonhuis

Loskade 21
4331HW Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl

Inleiding Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond, twee verdiepingen met trapgevel en kelderverdieping. Voorgevel is een roodbruine bakstenen trapgevel, voorzien van gepleisterde speklagen, blokken, decoraties rond vensters en deur, dekplaten en gevelbekroning; siermetselwerk onder en/of boven de vensters. Drie traveeën brede gevel, vanaf de plint geleed door gemetselde pilasters. In de plint kleine vensters van kelder. Ingangspartij in rechter travee: zeer rijk uitgesneden houten voordeur in nis, omlijst door gemetselde pilasters en bekroond met inspringend hoofdgestel, vlakdecoratie met onder meer voluten en daarboven venster op geprofileerde lijst met geaccentueerd, dik kozijn en brede middenstijl. Overige twee traveeën met houten schuiframen. Op verdieping drie vensters, boogvormig afgesloten met schelpversiering in boogtrommels. Middentravee voorzien van balkon met balustrade met balusters en geprofileerde consoles. Trapgeveldeel met centraal drielichtvenster met getoogde boog; bovenste trap bekroond door gebogen fronton, met daaronder gepleisterde cartouche, geaccentueerd door obelisken op zijtreden; op onderste treden eveneens obelisken; trappen gedekt met geprofileerde platen. In interieur onder meer origineel trappenhuis. Sobere gepleisterde achtergevel met houten serre. Waardering Herenhuis, van cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl in Middelburg

Tweezijdig aangebouwd herenhuis

Loskade 23
Middelburg
Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebou..

Le Beau Rivage

Loskade 19
Middelburg
Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl

Loskade 17
Middelburg
Inleiding Herenhuis op hoek van Loskade en Goese Korenmarkt, gebouwd rond 1893 in Neo-Renaissance stijl. Losstaande schuur/garage valt bui..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl in Middelburg

Foto's (2)