Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweezijdig aangebouwd herenhuis in Middelburg

Woonhuis

Loskade 23
4331HW Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1891
Architect: J.A. Frederiks


Beschrijving van Tweezijdig aangebouwd herenhuis

Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van J.A. Frederiks. Omschrijving Breed woonhuis met trapgevel die is opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband; rijk voorzien van pleisterwerk speklagen en gedecoreerd met ronde pleisterwerk tableaus met afbeelding van zeegod als raamboogtrommelvulling en ronde jaartal-tableaus boven de verdieping. De verdiepingen in de gevel gemarkeerd door geprofileerde lijsten. Top en aanzet van de trapgevel voorzien van kantelen. Het voorgevelbeeld wordt beheerst door een centrale houten verdiepingerker op een geprofileerde muurstijl-korbeel contructie; de erker constructie loopt over de zolderlaag door in de vorm van een overdekt balkon, voorzien van houten kolommen, door bogen gekoppeld. Natuurstenen plint waarin de ramen van het souterrain zijn opgenomen. Houten kozijnen met H-type schuiframen; entree met getoogde, rijk gesneden paneeldeur; los boven het deurkozijn geplaatst drielicht (bovenlicht). Achtergevel zeer sober uitgevoerd als gepleisterde topgevel met uitbouw over de volle hoogte, eveneens voorzien van topgevel. Op de begane grond bevindt zich een relatief recente serre aanbouw welke buiten de bescherming valt. Het zadeldak tussen topgevels is gedekt met gesmoorde kruispannen. Het interieur bezit nog grotendeels de oorspronkelijke indeling. Kelderplafond gedeeltelijk uitgevoerd als troggewelf-tussen-stalen-balkenplafond. Trappenhuis met sobere trap metijzeren spijlen en ovaal schalmgat. Stilistisch van waarde is de afwerking van de voorkamer op de bel étage met beschilderde betimmeringen, deuren en van een centrale decoratie voorzien stucplafond. Zowel voor- als achterkamer bezitten een sobere marmeren schouwmantel. Overige interieurdelen zijn sober of vereenvoudigd. Waardering Woonhuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde van exterieur en een deel van het interieur en als belangrijk onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508316
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweezijdig aangebouwd herenhuis in Middelburg

Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 21
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Le Beau Rivage

Loskade 19
Middelburg
Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel..

Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl

Loskade 17
Middelburg
Inleiding Herenhuis op hoek van Loskade en Goese Korenmarkt, gebouwd rond 1893 in Neo-Renaissance stijl. Losstaande schuur/garage valt bui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tweezijdig aangebouwd herenhuis in Middelburg

Foto's (3)