Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in overgangsarchitectuur in Middelburg

Woonhuis

Loskade 25
4331HW Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Herenhuis in overgangsarchitectuur

Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapverdieping op rechthoekige plattegrond. Voorgevel is een lijstgevel van roodbruine baksteen; natuurstenen banden, blokken, dorpels, lateien en consoles; boven vensters gemetselde rondboogjes en met metselwerk opgevulde boogtrommels. De voorgevel is vier venstertraveeën breed; in plint gekoppelde vensters van kelderverdieping. Links van het midden getoogde ingangspartij met houten uitgesneden paneeldeur met smeedijzeren roosters; drielichtvenster boven voordeur. Houten schuiframen met 4x6 ruits vensters. Op verdieping erkeruitbouw steunend op natuurstenen consoles bij middelste twee traveeën. Erker voorzien van vijfdelig kozijn met schuiframen en hoekbekroningen. Linker en rechter venstertravee met 4x6 ruits vensters. Goot met natuurstenen consoles. Boven erker een opvallend grote dakkapel met dwarskap met driedelig houten kozijn. Kap gedeeltelijk overkragend, steunend op uitgesneden houten schoren. Schilddak gedekt met leien in maasdekking op voordakvlak en aan achterzijde met tuile du nord. Sobere achtergevel met houten schuiframen en vernieuwde serre. Rijk interieur uit het eind van de 19e eeuw met onder meer op hoofdverdieping kamers en suite met natuurstenen schouwen, houten schuifdeuren, klassieke deuromlijsting; in achterste kamer uniek caissonplafond met gekleurde schilderingen op paneel; origineel houten trappenhuis. Waardering Herenhuis, met zowel ex- als interieur van cultuur- en architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in overgangsarchitectuur in Middelburg

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Tweezijdig aangebouwd herenhuis

Loskade 23
Middelburg
Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebou..

Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 21
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond..

Le Beau Rivage

Loskade 19
Middelburg
Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel..

Herenhuis op hoek van loskade en goese korenmarkt, in neo-renaissance stijl

Loskade 17
Middelburg
Inleiding Herenhuis op hoek van Loskade en Goese Korenmarkt, gebouwd rond 1893 in Neo-Renaissance stijl. Losstaande schuur/garage valt bui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in overgangsarchitectuur in Middelburg

Foto's (3)