Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van vier herenhuizen in Middelburg

Woonhuis

Loskade 27
4331HW Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Blok van vier herenhuizen

Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschillen onderling. Omschrijving Herenhuizen twee bouwlagen hoog met kelder- en kapverdieping. Zadeldak gedekt met leien in maasdekking aan voorzijde en met pannen aan achterzijde. Panden voornamelijk opgebouwd uit roodbruine baksteen; veelvuldig voorzien van gepleisterde waterlijsten, speklagen, blokken, afdekplaten; muurankers. Buitenste twee panden met lijstgevels, hier en daar verspringend; middelste twee panden voorzien van trapgevel of topgevel in combinatie met lijstgevel. Kelderverdiepingen met gekoppelde, lage vensters. Begane grond met houten kozijnen, vnl. met schuiframen; vensteropeningen afgesloten door bogen met metselwerk in boogtrommels; terugspringende ingangspartijen verschillend uitgevoerd met bovenlichten, originele houten paneeldeuren. Op verdiepingen houten vensters, veelal schuiframen. No. 27 met balkon op consoles; no. 29 met bij twee rechter traveeën (van de vijf) lichtuitkragend, twee venstertraveeën brede trapgevel, met een venster in top en dwarskapje; no. 31 met bij middelste van de drie traveeën uitkragend gedeelte op consoles met tuitgevel en venster in top en dwarskapje. Overige panden voorzien van diverse dakkapellen. Achtergevels sober met diverse vensters en aanpassingen. Interieurs over het algemeen aangepast, met uitzondering van no. 33. Loskade 33 met rijk interieur uit eind 19e eeuw met onder meer op hoofdverdieping stucplafonds, schouwen, kamers en suite met schuifdeuren; origineel trappenhuis naar eerste en tweede verdieping. No. 29 geheel aangepast, behalve voorkamer waar nog beschilderd plafond met onder meer gekleurde fruit- en bloemmotieven en originele schouw resteren. Waardering Herenhuizen, voornamelijk vanwege exterieur van cultuur- en architectuurhistorisch belang. Van belang vanwege ensemblewaarden en gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van vier herenhuizen in Middelburg

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Tweezijdig aangebouwd herenhuis

Loskade 23
Middelburg
Inleiding Tweezijdig aangebouwd herenhuis, voorzien van souterrain, twee woonlagen en een kapverdieping; in 1891 in eclectische stijl gebou..

Herenhuis in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 21
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis op vrijwel rechthoekige plattegrond..

Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl

Loskade 35
Middelburg
Inleiding Herenhuis, volgens gedenkplateau in 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, momenteel deels als kantoor, d..

Le Beau Rivage

Loskade 19
Middelburg
Inleiding Herenhuis, in 1892 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl naar ontwerp van J.A. Frederiks. Momenteel in gebruik als hotel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blok van vier herenhuizen in Middelburg

Foto's (2)