Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl in Middelburg

Woonhuis

Loskade 35
4331HW Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl

Inleiding Herenhuis, volgens gedenkplateau in 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, momenteel deels als kantoor, deels als woning in gebruik. Omschrijving Herenhuis van twee lagen en een kapverdieping hoog en vijf traveeën breed. De voorgevel uitgevoerd als lijstgevel, onderbroken door een centraal geplaatste vlaamse topgevel en opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband. Het geheel vertoont een mengeling van neo-gotische en neo-renaissance kenmerken. Geveldecoraties in de vorm van een gepleisterde plint, gevelbanden en boogblokjes; het tweedelige hoofdgestel voorzien van paarsgewijs aangebrachte, gedecoreerde consoles en metselwerk fries. In totaal zes ramen zijn pertwee gekoppeld in een verdiept gevelveld met een console-achtige decoratie tegen de tussenliggende muurdam. Sierlijke gevelankers. In de boogtrommel van het centrale verdiepingskozijn een tableau met jaartal. Gerenoveerde, als H- respectievelijk T-type uitgevoerde raamkozijnen op de begane grond en de verdieping. Twee rijk uitgevoerde entrees voor respectievelijk de begane grondlaag en de verdiepingen, elk voorzien van rijk gesneden deuren en een geprofileerd natuurstenen kalf waarboven een rondboogvormig bovenlicht met traceringen. Rondboogvormig raamkozijn in de vlaamse gevel. Recent zijn in de middentravee twee kleine balkons boven elkaar aangebracht welke het gevelbeeld nauwelijks verstoren. De achtergevel is een zeer sobere, gepleisterde gevel. Schilddak gedekt met gesmoorde tuile du nord en voorzien van vierkante, met zink beklede makelaar boven het voorschild. Het interieur bevat geen monumentale waarden. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde van het exterieur en vanwege ensemblewaarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508313
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl in Middelburg

Herenhuis, rond 1895 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 39
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met kapverdie..

Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl

Loskade 43
Middelburg
Inleiding Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, als praktijkgebouw in gebruik. Omschrijving..

Fors herenhuis op hoek loskade en nieuwe Poortstraat

Loskade 45
Middelburg
Inleiding Fors herenhuis op hoek Loskade en Nieuwe Poortstraat, in 1879 gebouwd in opdracht van A.A. Fokker. Het was het eerste pand dat i..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl in Middelburg

Foto's (2)