Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl in Middelburg

Woonhuis

Loskade 43
4331HX Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl

Inleiding Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, als praktijkgebouw in gebruik. Omschrijving Herenhuis van twee lagen en een kapverdieping hoog. De voorgevel uitgevoerd als lijstgevel met zijrisaliet welke voorzien is van een trapgevel bekroning. De gevel is opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband en verlevendigd met een geblokte plint, gevelbanden, boogblokjes, profiellijsten en decoratieve kopjes en kuifjes ter hoogte van de verdiepingvloer. De begane grond uitgevoerd met rondboogvormige openingen; de kozijnen op de verdieping onder dubbele bogen. De gevellijst voorzien van geprofileerde consoles en metselwerk mozaïek in fries; het topgeveldeel met geprofileerde lijsten en tafels afgedekt en bekroond door een pinakelachtig element met een bol. Smeedijzeren gevelankers met krullen en "veren". De zijrisaliet voorzien van rijk balkon op gebeeldhouwde consoles en voorzien van sierlijk ijzeren hekwerk tussen houten balusters. Entreekozijn voorzien van rijk gesneden houten deur met ijzeren raamroosters; versoberde rondboogvormige H-type raamkozijnen op de begane grond. Sobere H-type vensters op de verdieping, stolpdeuren met zij- en bovenlichten aan het balkon; de kozijnen afgesloten door een geprofileerde lijst onder de vensterbogen. Sober H-type venster in de geveltop. In het voordakvlak een kleine houten dakkapel met steil, aangekapt schilddakje, gedekt met leien. De achtergevel is een zeer sobere, gepleisterde gevel. Schilddak gedekt met gesmoorde tuile du nord en voorzien van vierkante met zink beklede makelaar boven het voorschild. Het interieur bevat geen monumentale waarden. Waardering Herenhuis van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde van het exterieur en vanwege ensemble waarde als onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508311
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl in Middelburg

Fors herenhuis op hoek loskade en nieuwe Poortstraat

Loskade 45
Middelburg
Inleiding Fors herenhuis op hoek Loskade en Nieuwe Poortstraat, in 1879 gebouwd in opdracht van A.A. Fokker. Het was het eerste pand dat i..

Herenhuis, rond 1895 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 39
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met kapverdie..

Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl

Loskade 35
Middelburg
Inleiding Herenhuis, volgens gedenkplateau in 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, momenteel deels als kantoor, d..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl in Middelburg

Foto's (1)