Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fors herenhuis op hoek loskade en nieuwe Poortstraat in Middelburg

Woonhuis

Loskade 45
4331HX Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Fors herenhuis op hoek loskade en nieuwe Poortstraat

Inleiding Fors herenhuis op hoek Loskade en Nieuwe Poortstraat, in 1879 gebouwd in opdracht van A.A. Fokker. Het was het eerste pand dat in deze gevelrij werd gebouwd en heeft er ruim 10 jaar als eenling gestaan. In neo-classicistische stijl gebouwd. Nieuwe, één verdieping hoge aanbouw aan achterzijde komt niet voor bescherming in aanmerking. Begane grond tegenwoordig als winkel in gebruik. Omschrijving Hoekpand van drie verdiepingen met kap; afgeronde hoekpartij met geblokte pilaster en afgeronde kroonlijst. Gevels opgetrokken uit roodbruine baksteen; natuurstenen pilasters en plint. Gevel aan Loskade is vier venstertraveeën breed met in tweede travee van links ingang met houten, optisch gedeelde paneeldeur. Overige traveeën houten vensters. Op verdieping fors, houten balkon op drie consoles bij middelste twee traveeën; twee zij-traveeën met houten T-vensters. Op derde verdieping vier lage, vrijwel vierkante vensters. Daarboven kroonlijst met verdiepte velden in het fries en consoles. Oostgevel met dezelfde opbouw als gevel aan Loskade, maar zonder balkon en zonder ingang. Sobere achtergevel met nieuwe aanbouw. Kap bestaat uit twee achter elkaar geplaatste schilddaken met de nok evenwijdig aan de Loskade, gedekt met gesmoorde hollandse pannen. In het interieur zijn geen monumentale waarden aanwezig. Waardering Hoekpand waarvan exterieur van cultuur- en architectuurhistorisch belang. Van belang vanwege ensemblewaarden en als afsluiting van kanaalfrontbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fors herenhuis op hoek loskade en nieuwe Poortstraat in Middelburg

Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl

Loskade 43
Middelburg
Inleiding Herenhuis, omstreeks 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, als praktijkgebouw in gebruik. Omschrijving..

Herenhuis, rond 1895 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl

Loskade 39
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in eclectisch-renaissancistische stijl. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met kapverdie..

Herenhuis, volgens gedenkplateau gebouwd in eclectische stijl

Loskade 35
Middelburg
Inleiding Herenhuis, volgens gedenkplateau in 1893 gebouwd in eclectische stijl. Tweezijdig aangebouwd pand, momenteel deels als kantoor, d..

Blok van vier herenhuizen

Loskade 27
Middelburg
Inleiding Blok van vier herenhuizen uit ca. 1895, in eclectische stijl gebouwd. Het blok is in één keer gebouwd, maar de huizen verschill..

Herenhuis in overgangsarchitectuur

Loskade 25
Middelburg
Inleiding Herenhuis, rond 1895 gebouwd in overgangsarchitectuur. Omschrijving Herenhuis van twee verdiepingen met een kelder- en een kapv..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fors herenhuis op hoek loskade en nieuwe Poortstraat in Middelburg

Foto's (1)