Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Openbare lagere school (School A) in Middelburg

Gebouw

Verwerijstraat 51
4331TB Middelburg
Zeeland

Bouwjaar: 1893


Beschrijving van Openbare lagere school (School A)

Omschrijving Dubbel schoolgebouw met symmetrische opbouw één verdieping hoog met kap. Langwerpig, rechthoekige middendeel met korte dwarsvleugels aan uiteinden. Opgetrokken uit roodbruine baksteen, diverse verdiepte muurvelden; natuurstenen vensterdorpels, hoekblokken, stoepjes en traptafels. Symmetrische voorgevel (zuidgevel) met brede langsgevel met aan weerszijden een korte dwarsvleugel met blinde, getrapte topgevel. Topgevels met op begane grond drie blinde raamnissen; in top gemetselde spitsboogvorm en getrapte gevelbekroning. Langsgevel met reeksen smalle hoge vensters en twee aan twee 4x2 ruits schuiframen. Twee identieke risalerende ingangspartijen: elk voorzien van trapgevel en dwarskapje;originele, dubbele houten toegangsdeur met bovenlicht; natuurstenen naamplaat met "Lager Onderwijs" en in top rond venster. Zijgevels (langsgevels oost en west) met reeks schuiframen, waarvan enkele vervangen door draairamen met roedeverdeling. Achtergevel met reeks van achttien 3x5 ruits schuifvensters, waarvan enkele vervangen door draairamen met roedeverdeling. Zadeldak op langsgevel en zadeldak met schild aan achterzijde, alles gedekt met gesmoorde tuile du nord pannen; eenvoudig geprofileerde houten daklijst met stenen gootklosjes. In interieur indeling enigszins gewijzigd, maar nog wel herkenbaar. Waardering Dubbel schoolgebouw, hoofdonderdeel van het complex. Van typologisch en architectuurhistorisch belang en van waarde vanwege gaafheid van met name exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508307
Laatste wijziging: 2014-08-02 11:35:36.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Openbare lagere school (School A) in Middelburg

Pakhuis 'Demarary'

Oostkerkplein 5
Middelburg
PAKHUIS "Demarary". Omvangrijk vrijstaand bedrijfspand uit de Compagniestijd. Hoofdpoort en hijsluiken in de middenas van de gevel met daarb..

De Glazenkast

Verwerijstraat 28
Middelburg
Pakhuis van twee verdiepingen, onder schilddak, door jaartalankers gedateerd 1651? Een middentopgeveltje met hijskap op geprofileerde steune..

Huis met gepleisterde tuitgevel met vlechtingen

Verwerijstraat 30
Middelburg
Huis met gepleisterde tuitgevel met vlechtingen. Stoep. XVII.

Pand met lijstgevel

Verwerijstraat 35
Middelburg
Pand met lijstgevel. Lijst met hoekblokken en gesneden consoles. Schilddak met dakkapel. Schuifvensters. Dubbele voordeur. Geverfde plint. X..

De Vlijt

Verwerijstraat 26
Middelburg
Pakhuis genaamd "De Vlijt". Tuitgevel met vlechtingen. XIX kerkramen ingebracht. Hijskap in de top. In ankers gedateerd 16.0. Ontlastingsbog..

Kaart & Routeplanner

Route naar Openbare lagere school (School A) in Middelburg