Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling in Zoutkamp

Weg En Waterwerk

Reitdiepskade 1
9974PJ Zoutkamp (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1875 1875 1850-1875


Beschrijving van Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling

Omschrijving Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houten loodsen onder met pannen belegde schilddaken werden gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw als berging voor de sluisdeuren en bijbehorende attributen. De tegenover de Reitdiepssluis gelegen loodsen zijn thans aangepast aan de functies van restaurant en scheepstuigerij. Daartoe zijn ondermeer lichtopeningen ingebroken. Als gevolg van deze aanpassingen ligt de waarde van deze drie gebouwen voornamelijk in hun oorspronkelijke functie, de silhouetwerking en de karakteristieke ligging tegenover de sluis. Waardering Deurenloodsen met sleephelling van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen; - de oorspronkelijke functie; - de silhouetwerking; - de markante ligging tegen over de sluis; - de relatie met de overige beschermde complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508300
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling in Zoutkamp

Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning

Sluisweg 22
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelde..

Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum)

Reitdiepskade 11
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving In het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwde LOODS van de Rijksbetonningsdienst. Verdiepingloos houten gebouw op rechthoeki..

Reitdiepssluizen

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving REITDIEPSSLUIS. Centraal geplaatste schutsluis met aan beide zijden een dubbele uitwateringssluis, gebouwd in 1877. SCHUTSLUI..

Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSVERBLIJF, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Het gebouw is thans..

Reitdiepssluizen, buitenhaven

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving BUITENHAVEN, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en bestaande uit een Kort en een Lang Hoofd, houten beschoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling in Zoutkamp