Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf in Zoutkamp

Sluisweg
9960AA Zoutkamp (gemeente De Marne)

Beschrijving van Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf

Omschrijving SLUISMEESTERSVERBLIJF, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Het gebouw is thans in gebruik als havenkantoor. Onderkelderd verdiepingsloos gebouw, opgetrokken op rechthoekige plattegrond in rode Groninger steen en gedekt door een gebogen dak tussen topgevels met trappen met natuurstenen afdekking; in de toppen gietijzeren roosvensters en smeedijzeren sierankers. De gevels uitgerust met opgeklampte deur met bovenlicht en schuiframen met vierruits beneden- en drieruits bovenlicht; alle getoogd en met hanenkammen. Waardering Sluismeestersverblijf van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen; - de specifieke functie; - het materiaalgebruik en de vormgeving; - de markante ligging bij de sluis; - de relatie met de overige beschermde complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)