Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning in Zoutkamp

Weg En Waterwerk

Sluisweg 22
9974RJ Zoutkamp (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning

Omschrijving SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelderd verdiepingloos gebouw, opgetrokken uit rode Groninger handvormsteen en gedekt door een omlopend met blauwe platte Friese pannen belegd samengesteld schilddak met hoekschoorstenen met borden; verkropte kroonlijst. De gevel aan wadzijde is voorzien van een blokbepleistering; voorts gepleisterde plint, hoekpilasters en deuromlijsting. De voorgevel, met boven de ingang een dakhuis, is symmetrisch ingedeeld: in de as de ingangspartij met aan weerszijden twee zesruitsschuiframen in getoogde omlijsting; hardstenen stoep; keldervensters. In de linker- en rechterzijgevels eveneens zesruitsschuiframen met stukomlijsting.; die aan wadzijde kenden in de jaren zestig nog houten persiennes. Alleen het hoofdblok is beschermd; de recente (ver)nieuwbouw aan de achterzijde van het pand valt buiten de bescherming. Waardering Sluismeesterswoning van algemeen belang wegens - de ouderdom; - de specifieke functie; - het materiaalgebruik en de vormgeving; - de markante ligging nabij de sluis; - de relatie met de overige beschermde complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508298
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning in Zoutkamp

Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling

Reitdiepskade 1
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houte..

Reitdiepssluizen, buitenhaven

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving BUITENHAVEN, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en bestaande uit een Kort en een Lang Hoofd, houten beschoe..

Reitdiepssluizen

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving REITDIEPSSLUIS. Centraal geplaatste schutsluis met aan beide zijden een dubbele uitwateringssluis, gebouwd in 1877. SCHUTSLUI..

Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSVERBLIJF, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Het gebouw is thans..

Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum)

Reitdiepskade 11
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving In het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwde LOODS van de Rijksbetonningsdienst. Verdiepingloos houten gebouw op rechthoeki..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)