Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reitdiepssluizen, buitenhaven in Zoutkamp

Weg En Waterwerk

Sluisweg
9960AA Zoutkamp (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Reitdiepssluizen, buitenhaven

Omschrijving BUITENHAVEN, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en bestaande uit een Kort en een Lang Hoofd, houten beschoeiingen, aanlegsteiger en dukdalven. Beide hoofden zijn recent gerestaureerd en uitgebreid met een lage aanlegsteiger. Waardering Buitenhaven van algemeen belang wegens - de ouderdom; - de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen; - het materiaalgebruik en de vormgeving; - de markante ligging aan open water; - de relatie met de overige beschermde complexonderdelen; - de relatie met de nabijgelegen eveneens beschermde Hunsingosluis uit 1859. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508297
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reitdiepssluizen, buitenhaven in Zoutkamp

Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning

Sluisweg 22
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelde..

Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling

Reitdiepskade 1
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houte..

Hunsingosluis met sluismeestershuisje (Kleine Sluis)

Hunsingoweg/ Panserweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving HUNSINGO SLUIS of Kleine Sluis met SLUISMEESTERSHUISJE. Uit rode handvormsteen opgetrokken open dubbelkerende uitwateringsslu..

Reitdiepssluizen

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving REITDIEPSSLUIS. Centraal geplaatste schutsluis met aan beide zijden een dubbele uitwateringssluis, gebouwd in 1877. SCHUTSLUI..

Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSVERBLIJF, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Het gebouw is thans..

Kaart & Routeplanner