Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Reitdiepssluizen in Zoutkamp

Weg En Waterwerk

Sluisweg
9960AA Zoutkamp (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Reitdiepssluizen

Omschrijving REITDIEPSSLUIS. Centraal geplaatste schutsluis met aan beide zijden een dubbele uitwateringssluis, gebouwd in 1877. SCHUTSLUIS. Uit rode handvormsteen opgetrokken dubbelkerende schutsluis. Het metselwerk is afgedekt met deels hardstenen, deels betonnen dekplaten. De deursponningen zijn uitgerust met hardstenen aanslagen. In het door hardstenen hoekstukken opgesloten metselwerk zijn hardstenen haalkommen opgenomen voorzien van smeedijzeren pennen. Het binnenhoofd is uitgerust met twee paar geklonken stalen puntdeuren met houten aanslagen. De deuren zijn ieder voorzien van een stalen duwboom met ketting en ijzeren kaapstanders met een gietijzeren draaiwerk. Het buitenhoofd is uitgerust met een paar in 1949 aangebrachte azobéhouten puntdeuren (vloeddeuren). De ebdeuren zijn uit hun inkassing verwijderd. De deuren zijn ieder voorzien van een stalen duwboom met ketting en ijzeren kaapstanders met een gietijzeren draaiwerk. De deuren zijn aan de bovenzijde afgehangen aan in de hardstenen aanslagen opgenomen halsbeugels. Houten remmingwerken aan binnen- en buitenzijde. De remmingwerken aan de binnenzijde zijn aan een zijde beloopbaar. UITWATERINGSSLUIZEN. Uit rode handvormsteen opgetrokken dubbelkerende uitwateringssluizen bestaande uit vier kokersluizen. Het metselwerk van de getoogde doorgangen in het bovenhoofd is voorzien van hardstenen blokken. De twee buitenste doorgangen aan de binnenzijde zijn versierd met gietijzeren dolfijnkoppen. Iedere koker is uitgerust met een paar houten puntdeuren geplaatst voor het bovenhoofd en twee paar houten puntdeuren geplaatst aan de binnenzijde van het bovenhoofd. De binnendeuren vinden aan de bovenzijde hun aanslag tegen een geklonken stalen puntstuk. De deuren zijn aan de bovenzijde afgehangen aan in de hardstenen aanslagen opgenomen halsbeugels. De vijf doorgangen van de sluizen zijn aan binnen- en buitenzijde voorzien van in het metselwerk ingekaste dubbele schotbalksponningen. De uitwateringssluizen zijn aan de buitenzijden voorzien van gebogen gemetselde vleugels voorzien van deels hardstenen dekplaten en hoekstukken. De niet-oorspronkelijke gelaststalen hekwerken langs de sluiskolken alsmede de gelaststalen brug worden wegens te weinig monumentale waarde niet van rijkswege beschermd. Waardering Reitdiepssluis. Schut- en uitwateringssluis uit 1877 algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen; - het materiaalgebruik en de vormgeving; - de markante ligging; - de relatie met de overige complexonderdelen; - de relatie met de nabijgelegen eveneens beschermde Hunsingosluis uit 1859. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Reitdiepssluizen in Zoutkamp

Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSVERBLIJF, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Het gebouw is thans..

Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling

Reitdiepskade 1
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houte..

Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning

Sluisweg 22
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelde..

Reitdiepssluizen, buitenhaven

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving BUITENHAVEN, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en bestaande uit een Kort en een Lang Hoofd, houten beschoe..

Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum)

Reitdiepskade 11
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving In het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwde LOODS van de Rijksbetonningsdienst. Verdiepingloos houten gebouw op rechthoeki..

Kaart & Routeplanner

Route naar Reitdiepssluizen in Zoutkamp

Foto's (1)