Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterland, toegangshek in Velsen Zuid

Tuin Park Landgoed

Rijksweg 116
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Waterland, toegangshek

TOEGANGSHEK. Ter markering van het begin van de oprijlaan aan de Rijksweg een smeedijzeren toegangshek tussen twee bakstenen pijlers bekroond door hardstenen vazen. Het hek staat op een bakstenen plint met hardstenen afdekplaat, die aan weerszijden van de pijlers het fundament vormt van een ijzeren spijlenhekwerk. Daterend uit de negentiende eeuw. Waardering TOEGANGSHEK van algemeen belang: - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508290
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterland, toegangshek in Velsen Zuid

Waterland, tuinbeeld Flora

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD FLORA. Voor het hoofdgebouw staand marmeren tuinbeeld voorstellende de figuur Flora staande op een rechthoekige sokkel. Vervaardig..

Waterland, tuinbeeld Neptunus

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD NEPTUNUS. Op het eiland in de parkaanleg staand achttiende-eeuws marmeren tuinbeeld voorstellende Neptunus (een zandstenen sokkel ..

Meervliet, moestuinmuur

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
MOESTUINMUUR (Meervliet). Negentiende-eeuwse bakstenen tuinmuur oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Meervliet. Waardering MOESTUI..

Waterland, hoofdgebouw

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HOOFDGEBOUW (Waterland). Blokvormig, symmetrisch hoofdgebouw met lijstgevels gebouwd tussen 1742 en 1766 met hulp van architect Pieter de ..

Waterland, park- en tuinaanleg

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Waterland. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaard park in vroege-l..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterland, toegangshek in Velsen Zuid

Foto's (1)