Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterland, portierswoning in Velsen Zuid

Woonhuis

Rijksweg 108
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Waterland, portierswoning

PORTIERSWONING (ook Hekhuis genaamd). Naast het toegangshek aan de Rijksweg een woning in Zaanse stijl uit 1920. Het witgepleisterde pand met donkere plint is gebouwd op T-vormige grondslag bestaande uit één bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de lange gevelzijde aan Rijksweg twee houten meerruits kruisvensters met halve luiken waarboven een houten geveltop in Zaanse stijl met een meerruitsvenster. In de overige zijgevels verschillende typen vensters, op de begane grond deels met halve luiken. In de zuidgevel de toegangs(paneel)deur met een ovaalvormig bovenlicht gevat in een rijk bewerkte omlijsting. Waardering PORTIERSWONING van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving in Zaanse stijl; - vanwege de ornamentele waarde; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de Rijksweg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508287
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterland, portierswoning in Velsen Zuid

Waterland, stalwoning ("Huis van Daatje")

Rijksweg 114
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
STALWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een achttiende-eeuws huis 'Huis van Daatje' genaamd, bestaande uit een hoog opgetrokken voorhuis..

Waterland, tuinbeeld Flora

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD FLORA. Voor het hoofdgebouw staand marmeren tuinbeeld voorstellende de figuur Flora staande op een rechthoekige sokkel. Vervaardig..

Waterland, tuinbeeld Neptunus

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD NEPTUNUS. Op het eiland in de parkaanleg staand achttiende-eeuws marmeren tuinbeeld voorstellende Neptunus (een zandstenen sokkel ..

Meervliet, moestuinmuur

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
MOESTUINMUUR (Meervliet). Negentiende-eeuwse bakstenen tuinmuur oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Meervliet. Waardering MOESTUI..

Waterland, hoofdgebouw

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HOOFDGEBOUW (Waterland). Blokvormig, symmetrisch hoofdgebouw met lijstgevels gebouwd tussen 1742 en 1766 met hulp van architect Pieter de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterland, portierswoning in Velsen Zuid

Foto's (1)