Waterland, tuinmanswoning in Velsen Zuid

Rijksweg 118
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)

Beschrijving van Waterland, tuinmanswoning

TUINMANSWONING. Ten westen van het hoofdgebouw een woning uit 1913. Het witgepleisterde pand met donkere plint is gebouwd op rechthoekige grondslag bestaande uit één bouwlaag onder een met riet gedekt zadeldak. Op de nok twee gemetselde schoorstenen en een dakruiter met een klok op het uiteinde. In het midden van de drie traveeën brede voorgevel de toegangsdeur onder een accolade-vormige boog met meerruitsbovenlicht. Aan weerszijde daarvan een meerruitsvenster met halve luiken. Centraal in het dakschild is een dakkapel opgenomen. De zijgevels zijn regelmatig verdeeld door meerruitsvensters met halve luiken. Waardering TUINMANSWONING van algemeen belang: - vanwege de architectonische vormgeving; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de ligging binnen de parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijk relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)