Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterland, stalwoning ("Huis van Daatje") in Velsen Zuid

Kasteel Buitenplaats

Rijksweg 114
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Waterland, stalwoning ("Huis van Daatje")

STALWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een achttiende-eeuws huis 'Huis van Daatje' genaamd, bestaande uit een hoog opgetrokken voorhuis en een lager achterhuis. Het pand is gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen onder twee met Oud-Hollandse pannen gedekte zadeldaken. Het tweebeukige voorhuis heeft een meerruitsvenster met luiken op de begane grond en in de twee topgevels een meerruits venster. In de zijgevel de toegangsdeur. Onregelmatige vensterindeling. Tegen de achtergevel is over de gehele lengte een schoorsteen gemetseld. Restauratie 1993. Waardering STALWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508285
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterland, stalwoning ("Huis van Daatje") in Velsen Zuid

Waterland, koetshuis

Rijksweg 112
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
KOETSHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw een koetshuis uit 1904 met een stalgedeelte uit het einde van de negentiende eeuw. Het witgepleis..

Waterland, tuinbeeld Flora

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD FLORA. Voor het hoofdgebouw staand marmeren tuinbeeld voorstellende de figuur Flora staande op een rechthoekige sokkel. Vervaardig..

Waterland, tuinbeeld Neptunus

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD NEPTUNUS. Op het eiland in de parkaanleg staand achttiende-eeuws marmeren tuinbeeld voorstellende Neptunus (een zandstenen sokkel ..

Meervliet, moestuinmuur

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
MOESTUINMUUR (Meervliet). Negentiende-eeuwse bakstenen tuinmuur oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Meervliet. Waardering MOESTUI..

Waterland, hoofdgebouw

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HOOFDGEBOUW (Waterland). Blokvormig, symmetrisch hoofdgebouw met lijstgevels gebouwd tussen 1742 en 1766 met hulp van architect Pieter de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)