Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij, hallehuistype, met waterput in Rossum

Boerderij

Ootmarsumsedijk 29
7596PB Rossum (gemeente Dinkelland)
Overijssel

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij, hallehuistype, met waterput

BOERDERIJ MET WATERPUT De uit ca. 1830 daterende BOERDERIJ van het hallehuistype staat met de voorgevel parallel aan de Ootmarsumsedijk en is een van de vroegste 19de-eeuwse ontginningsboerderijen in het gebied. Rechts naast de boerderij staat een gemetselde WATERPUT. Omschrijving De BOERDERIJ heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen, in een gedeelte van de linker zijgevel en de achtergevel is vakwerk aanwezig. De boerderij wordt overkapt d oor een met rode Oud-hollandse pannen gedekt zadeldak met inknikkende dakschilden met ter hoogte van de brandmuur een gemetselde schoorsteen. De toppen van de voor- en achtergevel zijn beschoten en voorzien van windveren. In de vijf travee├źn brede voorgevel bevindt zich de entree bestaande uit een houten, groen geschilderde deur met bovenlicht met stervormige roedenverdeling. Links naast de entree twee grote zes-ruits schuifvensters en een klein zes-ruits schuifvenster. Rechts een klein zes-ruits schuifvens ter. In de voorgevel een gepleisterd trasraam (in een lichte kleur) tot aan de onderdorpels van de vensters waarin vier blauw geschilderde ruitmotieven. In de achtergevel met vakwerk bevindt zich centraal een recht overtoogde baander met links en rechts een staldeurtje en een klein half afgerond venster. De rechter zijgevel is gedeeltelijk in vakwerk opgetrokken en voorzien van drie H-vensters, een klein vierkant venster en een getoogd stalraam en twee lage staldeurtjes. De linker zijgevel is voorzien van een laag staldeurtje en drie getoogde stalramen en twee H-vensters. Interieur Het interieur heeft nog de oorspronkelijke drie-beukige indeling en de scheiding tussen het woon- en bedrijfsgedeelte. In het eenvoudige interieur bevinden zich originele details als de gebintconstructie, keienvloer in het woongedeelte, wandtegels, een in de deel uitgebouwde bedstede, schouw met betegeling, deuren en bordenkast. In het bedrijfsgedeelte bevinden zich ondermeer een lemen vloer, een paarden-, schapen- en koeienstal . Waardering De BOERDERIJ MET WATERPUT is van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere gaafheid van zowel interieur als exterieur van de boerderij en de relatie met de andere samenstellende onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij, hallehuistype, met waterput in Rossum

Vakwerkschuurde links van de boerderij staande vakwerkschuur

Ootmarsumsedijk 29
Rossum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding VAKWERKSCHUUR De links van de boerderij staande VAKWERKSCHUUR dateert in oorsprong uit ca. 1830 en haaks op de Ootmarsumsedijk g..

Verdiept gelegen aardappelkelder

Ootmarsumsedijk 29
Rossum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding De verdiept gelegen AARDAPPELKELDER uit ca. 1830 is gelegen in de moestuin die in de overtuin van de boerderij aan de overzijde..

Schuur

Bentertsteeg 12
Rossum (Gemeente Dinkelland)
Schuur, eerste helft 19e eeuw, in vakwerkbouw met baksteen gevuld onder met pannen gedekt zadeldak tussen met hout beschoten puntgevels; onb..

Plechelmus

Thijplein 3
Rossum (Gemeente Dinkelland)
Inleiding. De R.K. KERK is in 1939-1940 gebouwd ter vervanging van de oude waterstaatskerk, naar ontwerp van de architect C. Hardeman. De k..

Forse, gave, driebeukige vakwerkschuur. Gave schaapskooi, eveneens in vakwerk

Hilbertweg 4
Weerselo (Gemeente Dinkelland)
Forse, gave, driebeukige vakwerkschuur. Gave schaapskooi, eveneens in vakwerk.

Kaart & Routeplanner