Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterland, hoofdgebouw in Velsen Zuid

Kasteel Buitenplaats

Rijksweg 116
1981LD Velsen Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1742-1766
Architect: Pieter de Swart Swart, Pieter, de Pieter de Swart


Beschrijving van Waterland, hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW (Waterland). Blokvormig, symmetrisch hoofdgebouw met lijstgevels gebouwd tussen 1742 en 1766 met hulp van architect Pieter de Swart. Het witgepleisterde pand met donkere plint is op rechthoekige grondslag opgetrokken en bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. Op de vier hoeken een bakstenen schoorsteen met siermetselwerk in bandvorm. De risalerende hoekpartijen zijn afgewerkt met geblokte lisenen. Centraal in de vijf travee├źn brede voorgevel (west) de omlijste ingangspartij bereikbaar via een hardstenen trap met aan elke kant zeven tuinvazen. De omlijsting omvat de toegangsdeur met bovenlicht en een meerruitsvenster. De overige vensterassen zijn opgebouwd uit een meerruitsvensters met Louvre-luiken. De zeven travee├źn brede achtergevel (oost) heeft een gevelopbouw van meerruitsvensters met Louvre-luiken. In de voor- en achtergevel drie symmetrisch geplaatste dakkapellen waarin een meerruits draaivenster in een omlijsting met klauwstukken. In de zijgevels drie vensterassen met meerruits schuifvensters zonder luiken. In de noordgevel op de begane grond vijf meerruitsvensters. Centraal in de zijgevels een dakkapel met klauwstukken. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de gaaf bewaard gebleven achttiende-eeuwse ruimte-indeling en de achttiende-eeuwse decoraties in de verschillende vertrekken uitgevoerd in Lodewijk XV-stijl (stucwerk, deuren en lambriseringen). Het rijk gedecoreerde trappenhuis in Lodewijk XV-stijl is versierd met motieven die verwijzen naar het buitenleven, zoals druiventrossen, tuingereedschap en in een nis een beeld van Flora. In de Herenkamer behangselschilderijen en drie 'Witjes' geschilderd door Augustin. In de antichambre grisaille bovendeurstukken. In de Zomerkamer behang uit ca.1850. Waardering HOOFDGEBOUW (Waterland) van algemeen belang: - vanwege het gaaf bewaard gebleven 18de-eeuwse exterieur in classicistische stijl; - vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse ruimte-indeling en aankleding in Lodewijk XV-stijl van het interieur; - vanwege de betrokkenheid bij de bouw van architect Pieter de Swart; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508280
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterland, hoofdgebouw in Velsen Zuid

Waterland, tuinbeeld Flora

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD FLORA. Voor het hoofdgebouw staand marmeren tuinbeeld voorstellende de figuur Flora staande op een rechthoekige sokkel. Vervaardig..

Waterland, tuinbeeld Neptunus

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
TUINBEELD NEPTUNUS. Op het eiland in de parkaanleg staand achttiende-eeuws marmeren tuinbeeld voorstellende Neptunus (een zandstenen sokkel ..

Meervliet, moestuinmuur

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
MOESTUINMUUR (Meervliet). Negentiende-eeuwse bakstenen tuinmuur oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Meervliet. Waardering MOESTUI..

Waterland, park- en tuinaanleg

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Waterland. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaard park in vroege-l..

Waterland, moestuinmuur

Rijksweg 116
Velsen Zuid (Gemeente Velsen)
MOESTUINMUUR. Ten westen van het huis Waterland om de rechthoekige moestuin staande rode bakstenen tuinmuur door pilasters geleed en afgedek..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterland, hoofdgebouw in Velsen Zuid

Foto's (1)