Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor in Ter Aar

Kerkelijk Gebouw

Langeraarseweg 90
2461CL Ter Aar (gemeente Nieuwkoop)
Zuid Holland

Bouwjaar: kort na 1902
Architect: J.L. Meester en J. Scheepens


Beschrijving van Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor

Inleiding Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor. Omschrijving Geheel in baksteen opgetrokken sacristie op min of meer vierkante grondslag bestaande uit een bouwlaag en vlak gedekt. Muurwerk met kantelen bekroond. De voorgevel wordt geleed door gekoppelde spitsboogvensters met bakstenen omlijsting en natuurstenen onderdorpels. Muurde el aansluitend bij de pastorie is gedeeltelijk verhoogd en voorzien van een groot spitsboogvenster met traliewerk. Linkergevel eveneens met twee gekoppelde vensters voorzien van traliewerk. Achtergevel met drie gekoppelde grote spitsboogvenster met elk twee lancetramen en een rondvenster. De zoldering van de sacristie is met moer- en kinderbalken gedekt, sleutelstukken met peerkraal. Vensters gevuld met glas-in-lood in heldere, rode en blauwe kleuren. Waardering Gave sacristie met voor de functie en tij d van ontstaan kenmerkende vormgeving deel uitmakend van het kerkelijk complex van de R.K. dorpskerk H. Adrianus en als zodanig van belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508277
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor in Ter Aar

St. Adrianus gelegen aan een voorplein, in vroeg-gotische trant

Langeraarseweg 90
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Inleiding In 1902 gewijde St. Adrianuskerk, gelegen aan een voorplein, in vroeg-gotische trant naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepen..

Op fundamenten van de vroegere kerk in overgangsarchitectuur gebouwde pastorie. De aangrenzende sacristie is verbonden met de kerk. Achter de pastorie ..

Langeraarseweg 90
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Inleiding Op fundamenten van de vroegere kerk kort na 1902 naar ontwerp van J.L. Meester en J. Scheepens in overgangsarchitectuur gebouwde ..

Hervormde Kerk

Aardamseweg 3
Ter Aar (Gemeente Nieuwkoop)
Herv.Kerk. Eenbeukig gebouw met aan de oost- en westzijde driezijdige sluitingen. Gebouwd omstreeks 1568; herbouwd blijkens steen in 1843. S..

Dekkermolen

van Klaverweijdeweg 25A
Hoogmade (Gemeente Kaag en Braassem)
Wipstellingmolen, houtzaagmolen, 1913 (Afkomstig van de gemeente Hazerswoude en in die gemeente reeds als beschermd monument aangewezen).

Woudse Dom

Herenweg 26
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk met een wellicht in de 17e eeuw vernieuwd schip en een smaller, driezijdig gesloten koor omstreeks 1500, ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Op fundamenten van de vroegere kerk in neo-gotische stijl gebouwde en met pastorie verbonden sacristie, in het noordoosten aansluitend bij het kerkkoor in Ter Aar

Foto's (1)