Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg in Vreeland

Bergseweg 18
3633AK Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)

Bouwjaar: 14e/15e eeuw

Beschrijving van Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst. Het meest kenmerkende en oudste element van de historische aanleg is de dubbele slotenstructuur, waarschijnlijk daterend uit de veertiende- of vijftiende eeuw. De binnenste sloot, die thans voor een deel is gedempt, omsluit een vierkant perceel met centraal het huis. In de grond is het tracé van de gedempte waterloop nog duidelijk zichtbaar. Achter het huis is een boomgaard gelegen. Tussen de binnenste en buitenste sloot ligt een smalle strook grond, die aan de oostzijde een rechthoekige uitstulping maakt. De smalle strook is ingericht met een in ca. 1910 aangeplante houtwal (zuidwest), een boomgaard (zuidoost) en een moestuin (noordoost). De buitenplaats wordt aan de noordzijde ontsloten door een oprijlaan met aan het begin een houten toegangspoort staande op halfronde bakstenen keermuren. De poort is als reconstructie voor de bescherming van ondergeschikt belang. Voor het huis aan de Vechtzijde een gazon geflankeerd door een bomengroep. Het gazon wordt afgesloten door een rij van vier monumentale bruine beuken, waarvan de buitenste twee iets terug zijn geplaatst. Aan de achterzijde van het huis staat een solitaire taxus en een moerbei. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst van algemeen belang: - vanwege kleinschalige aanleg met voornamelijk nutstuinen gelegen binnen de dubbele omgrachting uit de vier- of vijftiende eeuw; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)