Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg in Vreeland

Tuin Park Landgoed

Bergseweg 18
3633AK Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 14e/15e eeuw


Beschrijving van Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst. Het meest kenmerkende en oudste element van de historische aanleg is de dubbele slotenstructuur, waarschijnlijk daterend uit de veertiende- of vijftiende eeuw. De binnenste sloot, die thans voor een deel is gedempt, omsluit een vierkant perceel met centraal het huis. In de grond is het tracé van de gedempte waterloop nog duidelijk zichtbaar. Achter het huis is een boomgaard gelegen. Tussen de binnenste en buitenste sloot ligt een smalle strook grond, die aan de oostzijde een rechthoekige uitstulping maakt. De smalle strook is ingericht met een in ca. 1910 aangeplante houtwal (zuidwest), een boomgaard (zuidoost) en een moestuin (noordoost). De buitenplaats wordt aan de noordzijde ontsloten door een oprijlaan met aan het begin een houten toegangspoort staande op halfronde bakstenen keermuren. De poort is als reconstructie voor de bescherming van ondergeschikt belang. Voor het huis aan de Vechtzijde een gazon geflankeerd door een bomengroep. Het gazon wordt afgesloten door een rij van vier monumentale bruine beuken, waarvan de buitenste twee iets terug zijn geplaatst. Aan de achterzijde van het huis staat een solitaire taxus en een moerbei. Waardering HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst van algemeen belang: - vanwege kleinschalige aanleg met voornamelijk nutstuinen gelegen binnen de dubbele omgrachting uit de vier- of vijftiende eeuw; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508272
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vreedenhorst
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Vreeland, Bergseweg 18
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 508271
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Vreedenhorst is een buitenplaats langs de rivier de Vecht bij het Nederlandse dorp Vreeland.[1]

De buitenplaats bestaat uit diverse rijksmonumenten: het hoofdgebouw, een begin-20e-eeuws koetshuis en een historische tuin- en parkaanleg. Het hoofdgebouw is in de 17e eeuw gebouwd waarbij in de kelder gebruik is gemaakt van oudere, mogelijk middeleeuwse, delen. Gaandeweg de geschiedenis is het hoofdgebouw diverse malen verbouwd. Aan het hoofdgebouw grenst een druivenkas uit omstreeks 1910. De oudste delen van de historische tuin- en parkaanleg dateren waarschijnlijk uit de late middeleeuwen.

Zie ook

Noten

  1. Ook wel Vredenhorst genoemd.

Monumenten in de buurt van Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg in Vreeland

Vreedenhorst: hoofdgebouw

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Vreedenhorst). Op de middenas van het terrein ligt een in oorsprong zeventiende-eeuws blokvormig witgepleisterd hoofdgebouw van..

Vreedenhorst: koetshuis

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS. In de noordoost hoek van het terrein staat een koetshuis uit het begin van de twintigste eeuw, dat thans in gebruik is als woning..

betonnen werken tussen fort hinderdan en fort kijkuit

betonnen werken tussen fort hinderdan en fort kijkuit
hinderdam (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 12. Gemaal en bijbehorende waterwerken. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GEMAAL EN BIJBEHORENDE WATERWERKEN langs de oostoever ..

Gemaal (Polder Dorssewaard)

Bergseweg 28
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding GEMAAL uit 1895, gebouwd als stoomgemaal (later petroleum) met centrifugaalpomp, in opdracht van het bestuur van de Polder Dorsse..

De Ruiter

Nigtevechtseweg 24
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
MOLEN "De Ruiter", met stelling, gebouwd in 1910.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg in Vreeland

Foto's (1)