Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vreedenhorst: hoofdgebouw in Vreeland

Kasteel Buitenplaats

Bergseweg 18
3633AK Vreeland (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Vreedenhorst: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW (Vreedenhorst). Op de middenas van het terrein ligt een in oorsprong zeventiende-eeuws blokvormig witgepleisterd hoofdgebouw van het herenhofstede-type, dat in de loop van de eeuwen verschillende malen is verbouwd. Het huis is gebouwd op rechthoekige grondslag en bestaat uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat L-vormig schilddak en een tentdak met hoekschoorsteen. Tegen de achtergevel is recent een verdiepingloze aanbouw onder een schilddak en een glazen serre gebouwd, die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. In de voorgevel de toegangsdeur met bovenlicht gevat in een pilasteromlijsting. Op de architraaf staat de naam 'Vreedenhorst'. Rechts van de deur een zijlicht (ca.1955) en de opkamer bestaande uit twee vijftienruits schuifvensters. Links twee vensterassen gevormd door een negenruits schuifvenster zowel op de begane grond als op de verdieping. Centraal in het dakschild een dakkapel onder een halfrond fronton. Identieke dakkapel in de linker gevel (noordoost). Tegen de zuidwest gevel van het hoofdgebouw staat een druivenkas uit ca. 1910. De op langwerpige grondslag gebouwde kas bestaat uit een stenen voet en een houten geraamte met glas. De twee druiven, waarvan één nog daterend uit het bouwjaar van de kas, zijn buiten geplant en groeien door een opening in het muurwerk in de kas. Oud muurwerk van kloostermoppen in de kelder, wellicht van middeleeuwse oorsprong. Waardering HOOFDGEBOUW (Vreedenhorst) van algemeen belang: - als voorbeeld van een 17de-eeuws woonhuis van het herenhofstede-type; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 508270
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vreedenhorst
Hoofdgebouw
Hoofdgebouw
Locatie Vreeland, Bergseweg 18
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 508271
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Vreedenhorst is een buitenplaats langs de rivier de Vecht bij het Nederlandse dorp Vreeland.[1]

De buitenplaats bestaat uit diverse rijksmonumenten: het hoofdgebouw, een begin-20e-eeuws koetshuis en een historische tuin- en parkaanleg. Het hoofdgebouw is in de 17e eeuw gebouwd waarbij in de kelder gebruik is gemaakt van oudere, mogelijk middeleeuwse, delen. Gaandeweg de geschiedenis is het hoofdgebouw diverse malen verbouwd. Aan het hoofdgebouw grenst een druivenkas uit omstreeks 1910. De oudste delen van de historische tuin- en parkaanleg dateren waarschijnlijk uit de late middeleeuwen.

Zie ook

Noten

  1. Ook wel Vredenhorst genoemd.

Monumenten in de buurt van Vreedenhorst: hoofdgebouw in Vreeland

Vreedenhorst: historische tuin- en parkaanleg

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vreedenhorst. Het meest kenmerkende en oudste element van de historische aanle..

Vreedenhorst: koetshuis

Bergseweg 18
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS. In de noordoost hoek van het terrein staat een koetshuis uit het begin van de twintigste eeuw, dat thans in gebruik is als woning..

betonnen werken tussen fort hinderdan en fort kijkuit

betonnen werken tussen fort hinderdan en fort kijkuit
hinderdam (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 12. Gemaal en bijbehorende waterwerken. NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding GEMAAL EN BIJBEHORENDE WATERWERKEN langs de oostoever ..

Gemaal (Polder Dorssewaard)

Bergseweg 28
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding GEMAAL uit 1895, gebouwd als stoomgemaal (later petroleum) met centrifugaalpomp, in opdracht van het bestuur van de Polder Dorsse..

De Ruiter

Nigtevechtseweg 24
Vreeland (Gemeente Stichtse Vecht)
MOLEN "De Ruiter", met stelling, gebouwd in 1910.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vreedenhorst: hoofdgebouw in Vreeland

Foto's (2)